Slipknot, 11.6.2019

Slipknot
11.6.2019
O2 Aréna, Praha

Venku vysoko nad třicet, modré nebe, vedro na padnutí. S ohledem na to, jak krásně byla O2 Aréna klimatizovaná, dalo se v kotli téměř osvěžit. Metalcore z Pittsburghu v podání Code Orange jsme si mohli vyslechnout téměř na den přesně po dvou letech, kdy byli opět v úloze předskokanů před System Of A Down. A opět v úloze mimořádně nevděčné, protože obě kapely mají specifickou fandovskou základnu, která prostě adoruje svoje miláčky natolik, že odzívá kohokoliv jiného. Což je škoda, protože Code Orange se vrátili bohatší o nominaci na Grammy za nejlepší metalové album (Forever), ale jejich zvuk byl tak jako tak utopený.
A u toho utopeného zvuku taky zůstalo.
Nazvučit tak dynamickou, hlučnou a zároveň velice komplikovanou hudbu je skutečné umění a to včera za mixážním pultem nějak chybělo. Slipknot sázeli na známé songy, novinkové album „We Are Not Your Kind“ zastupovala osamělá singlovka „Unsainted“, jinak se přehrabovala minulost, samozřejmě především průlomová alba „Slipknot“ a „Iowa“. Což poměrně dost zjednodušovalo orientaci ve skladbách. I přímo u zvukaře se totiž hudba hroutila do hlukového klubka, ze kterého vyčníval zpěv Corey Taylora, ale vše ostatní vystavělo hlukovou stěnu.
Fanoušek je nicméně tvor oddaný, nejsme v Rudolfinu a tančit se dá na jakýkoliv rytmus, takže kotel vřel a na sedadlech se vstávalo. Taylor se snažil s publikem komunikovat a v tomto směru se mu vedlo velice dobře. Stejně tak vizuální stránka s pyrotechnickými efekty nabídla adekvátní, nijak naddimenzovanou show. Nasvícení a ohnivé efekty doplnily hudební složku do celkově líbivého, ale bohužel ne úplně oslnivého zážitku díky výše zmíněné nečitelnosti nástrojů.
Věrozvěsti nu-metalu ani při své páté návštěvě České republiky fanoušky nezklamali. Kdo chtěl energii, dostal ji. Kdo chtěl kostýmy, měl je mít.
Ale pokud jste chtěli vymazlený hudební zážitek, je mi líto.

Setlist
(515) (ze záznamu)
People = Shit
(sic)
Get This
Unsainted
Disasterpiece
Before I Forget
The Heretic Anthem
Psychosocial
The Devil in I
Prosthetics
Vermilion
Custer
Sulfur
The Negative One
All Out Life
Duality

Přídavek:
Spit It Out
Surfacing
'Til We Die (ze záznam

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: