King Crimson

Dvakrát vyprodané Fórum Karlín s kapacitou čtyři tisíce návštěvníků za večer ukázalo, že o hudbu, která je náročná na posluchačovo soustředění, je stále obrovský zájem. Střídmě osvícená scéna a přísný zákaz fotografování během produkce naznačovaly, že by se mohlo jednat o akademický večírek party, která bere sebe sama příliš vážně, avšak tyto obavy zůstaly naštěstí neoslyšeny.

Její hravost se ukázala už v úvodní Hell Hounds of Krim, která ukázala v plném rozsahu improvizační schopnosti kapely, které zahrnuly i osmitaktový motiv slovenské národní hymny v podání Mela Collinse na flétnu (proč slovenské, zůstává nicméně záhadou).
Večer byl rozdělen na dva bloky s jedním přídavkem. King Crimson dorazili v sedmičlenném obsazení, ve kterém zbyl z původní sestavy pouze letos sedmdesátiletý Robert Fripp, avšak na spoluhráče má v tomto období velice šťastnou ruku, jak ostatně sám v rozhovorech přiznává. Kapela nabídla průřez třinácti alby, přičemž nejvíce bylo zastoupeno kromě stylotvorné prvotiny In the Court of the Crimson King album Lark´s Tongues in Aspic se čtyřmi položkami.
Publikum vědělo zcela přesně, na koho přišlo a spontánní aplausy se tak ozývaly už po pár prvních tónech známých skladeb. Prvním vrcholem večera se stala stejnojmenná skladba z debutové desky a už tehdy bylo na některých návštěvnících vidět, jak hodně je židle v sále omezují.
S každou další skladbou King Crimson dokazovali, jak geniálně dokáží skloubit poslechově nesmírně vstřícné, téměř popové melodie s komplikovanými postupy, kdy se jejich hudba blížila pojetí hudby klasické, například orchestrálním opakováním základního motivu, který pak přehrávají jednotlivé nástroje sólově. To vše s energickým tahem, který podpořila trojice (!!!) bubeníků, nad jejichž výkonem padaly čelisti – fantastická souhra, dokonale sedící stop-timy, výkon, nad nímž určitě nejeden jejich kolega v hledišti přemítal o marnosti své práce.
Po titulní skladbě ze sedmého řadového alba red následovala dvacetiminutová pauza, aby úderem desáté večer hudebníci otevřeli druhý, hodinový blok, hudebně zřejmě ještě pestřejší, než byla první polovina. Několik návštěvníků se pokusilo této chvíle využít k rychlému pořízení záběrů, avšak ochranka byla nekompromisní. Bylo vidět, že pokud se chce a účinkující nastaví jasně daná pravidla s postihem v případě neuposlechnutí, je možné vychutnat si hudební večer bez tabletů a mobilních telefonů, o což se jinak (a marně) snaží v současné době hodně umělců. Opravdu jsem ocenil vyzrálost publika a jeho respekt ke kapele a hudbě.
V průběhu druhé hodinovky došlo na očekávaný Epitaph, následovaný The ConstruKction of Light, The Talking Drum a Lark´s Tongues in Aspic, Part II a na závěr skvěle vygradovaná Starless, opět z alba red. V souladu s jeho názvem se poprvé za celou dobu změnilo osvětlení pódia, které ze žlutomodré přešlo v temně rudou, plynule, společně s tím, jak se zprvu jednotlivé tóny nástrojů slily do bouřlivého finále, které nabité karlínské Fórum odměnilo standing ovation.
Na přídavek se naštěstí Fripp a spol. nenechali prosit moc dlouho – po úvodní Banshee Legs Bell Hassle zahráli znalci tak trochu očekávaný cover Bowieho Heroes, což má svoji logiku, vždyť Fripp byl ten chlápek, který v ní vymyslel a nahrál ten zvláštně kvílivý kytarový part.
Definitivní tečku za večerem obstaral otevírák z prvotiny, 21-st Century Schizoid Man se sólem bubeníka Gavina Harrisona, které v každém, kdo má v těle kousek muzikanta, muselo vnést do duše koktejl nadšení a doživotních komplexů.
Akademická zábava? Ani náhodou. Díky, pánové.

Robert Fripp - kytara
Jakk Jakszyk - zpěv, kytara, flétna,
Tony Levin - baskytara,
Mel Collins - saxofon, flétna
Pat Mastelott - bicí, perkuse,
Gavin Harrison - bicí,
Bill Rieflin - bicí, klávesy

První část:
Hell Hounds Of Krim,
Larks' Tongues In Aspic - Part One,
Pictures Of A City,
Circus,
Fracture,
The Court Of The Crimson King,
Radical Action (To Unseat The Hold Of Monkey Mind),
Meltdown,
Easy Money,
The Letters,
red

Přestávka 20 minut

Druhá část:
Devil Dogs Of Tessellation Row,
Lizard,
Radical Action II,
Level Five,
Epitaph,
The ConstruKction Of Light,
Suitable Grounds For The blues,
The Talking Drum,
Larks' Tongues In Aspic - Part Two,
Starless,
Přídavek:
Banshee Legs Bell Hassle,
Heroes (cover Davida Bowieho)
21st Century Schizoid Man (+ sólo bicí Gavin Harrison)

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: 

Komentáře