Gorillaz - Humanz Tour

Gorillaz
O2 Aréna Praha
14.11.2017

Na co Damon Albarn v hudbě sáhne, v tom se mu i daří a to už zhruba čtvrt století, kdy se dostal ke slovu britpop. Tehdy byla jeho domovská parta Blur tahounem trendu a společně se Suede, Pulp a Oasis se stali dodnes vzývanými modlami. Nejen nostalgie devadesátek ale dělá svoje. Po rozpadu Blur se Damon dál věnuje různým hudebním projektům, ať už pod hlavičkou The Good, The Bad and The Queen, kde se sešel mj. společně s bývalým členem The Clash Paulem Simononem, nebo sám za sebe. Sólová deska „Everyday Robots“ je křehká a komorní záležitost, pokud chce Damon řádit, má od toho bláznivé, komiksové kreatury Gorillaz. V nich se skvěle daří skloubit hypermoderní sound a produkci s propracovanými melodiemi.
Do Pražské O2 Areny dorazila čtyřčlenná parta v kompletní sestavě pod přezdívkami 2D, Noodle, Murdoc a Russel s početným ansámblem hostů, o což si říkalo i provedené posledního alba „Humanz“. Na něm se Gorillaz zvukem a melodicky odchýlili od původního vyznění, které kladlo větší důraz na Albarnův zpěv a silné melodie, zatímco novinka sází na groovy feeling a taneční náladu.
Jako předskokan vystoupil londýnský DJ a producent Remi Kabaka, jinak hlas Russela a spoluproducent „Humanz“ který za baterií gramofonů pod výtvarně jednoduchým světelným obrazcem plnil zdatně svůj jediný úkol, roztančit halu. Ta byla v době jeho setu poloprázdná a kupodivu ani během hlavního programu nebylo úplně nabito. O2 Arena byla zaplněna tak ze tří čtvrtin, což ale na nasazení všech účinkujících nijak neubralo.
S hudbou jde u Gorillaz ruku v ruce výtvarné pojetí, což v praxi znamená bohaté projekce, videoklipy a světelnou show. Po úvodní M1 A1 z debutu „Gorillaz“ se na scéně pod Albarnovým vedením střídala řada hudebníků, včetně amerických hip-hopových veteránů „De La soul“ v „Superfast Jellyfish“ a nepostradaletném hitu „Feel Good Inc“ z druhého alba „Demon Days“, ze kterého taky Gorillaz odehráli nejvíc skladeb.
Přestože se, jak jsem psal, může zdát novinka „Humanz“ melodicky střídmější, diplomaticky řečeno, v živém provedení je to mnohem větší síla a rozhodně ne nuda, ať už se jednalo o temný singl „Saturnz Barnz“, nebo dramaticky skvěle vystavěná „Sex Murder Party“.
V Praze odpadly technické potíže s playbackem, které o den dříve kapelu potrápily při závěrečné „Clint Eastwood“, v přídavku teprve podruhé na aktuálním turné uvedla „Hong Kong“ a přes dramatickou sexy jízdu „Kids with Guns“ večer skončil takřka gospelovým vzýváním „Demon Days“.
Komunikace s diváky je příkladná, Albarn, ačkoli téměř padesátník, vypadá pořád jako klouček, nebojí se sejít mezi první řady a podat si ruce s fanoušky a působí bezprostředně, ať už hraje na španělku, nebo foukací harmoniku, zatímco má za zády  bezchybně šlapající hip-hop-funky-groove-Rock mašinu. Podzim je možná v plném proudu, ale když jste přivřeli oči, poslouchali „Stylo“ a koukali na Bruce Willice za volantem ameriky, všude okolo bylo léto a z O2 Areny americká dálnice. Být takhle mimo v prostoru a čase s tisíci dalšími lidmi aspoň na dvě hodiny je fajn.

Setlist:

M1 A1
Last Living Souls
Rhinestone Eyes
Tomorrow Comes Today
O Green World
Every Planet We Reach Is Dead (alternativní zakončení)
Saturnz Barz
19-2000
Superfast Jellyfish (De La soul j.h.)
Ident ("madam")
On Melancholy Hill
Ticker Tape
El Mañana
Strobelite (Peven Everett j.h.)
Interlude: Elevator Going Up
Andromeda
Interlude: Penthouse
Sex Murder Party (Jamie Principle a Zebra Katz j.h.)
Out of Body (Zebra Katz j.h.)
Stylo ( Peven Everett j.h.)
Clint Eastwood

Přídavek:
Hong Kong
Kids With Guns
Feel Good Inc. (De La soul j.h.)
Don't Get Lost in Heaven
Demon Days

Interpret: 
Styl hudby: