Colours of Ostrava,den třetí, 19.7.2019

Colours of Ostrava
Dent třetí
19.7.2019
Třetí den festivalu poprvé přinesl bouřku a dešťové přeháňky, což ale klidný průběh nijak nenarušilo. Ve velkém se vytáhly pláštěnky a jelo se dál. Line up byl tentokrát trochu genderově pestřejší, víc se tančilo, míň kázalo. Britští The Sherlocks přijeli po účasti na květnových United Islands na druhou, ale ještě ne poslední českou návštěvu. Svůj kytarový indie Rock ještě předvedou za pár týdnů v Praze v Café v lese. Skupinu tvoří dvě bratrské dvojice, Crookovi a Davidsonovi. Představili především svou prvotinu „Live for the Movement“ a částečně zabrousili i do novinky „ Under Your Sky“. Sevřenější a temnější prostředí klubu bude jejich ostřejší muzice slušet víc, než odpolední set, který ale netrpělivé diváky připravil na večerní energetické nálože.
John Butler Trio jsou stravitelná, ale chuťově rafinovaná hudební lahůdka, kdy především hlavní protagonista strhává pozornost na své fascinující hráčské výkon, kdy ani sebedelší kytarové sólo nemá šanci nudit. Prsty mu lehce poklusávají po pražcích shora i zdola a diváci tenhle styl odměňují spontánním potleskem uprostřed jednotlivých kompozic – slovo „skladby“ nebo „písně“ by zdaleka nevystihly kompaktnost a propojenost všech motivů chlapíka ve žlutém trikotu.
Kde Butler končí, nastupuje Lewis Capaldi – ne tak rafinovaně hráčsky samolibý, civilnější. V čele s megahitem „Someone You Loved“ odzpíval většinu svého debutového alba „Divinely Uninspired to a Hellish Extent“, které se stalo jedničkou na briotském a irském albovém žebříčku. Střídmá scéna, mohutné nasvícení, vysoká divácká účast a Capaldiho romantický témbr vytvořily kontrapunkt k roztančeným Years & Years na hlavní scéně. Déšť už dávno přešel a Olly Alexander v oblečku, nenechávajícím nikoho na pochybách, kam sexuálně směřuje, začal freneticky podupávat a pobíhat na pódiu. Skvělá volba, lidi ten tanec fakt potřebovali. Koneckonců byl páteční večer. Kapela z obou dosud vydaných alb, „Communion“ a Palo Santa“, zahrála po osmi skladbách.
Popůlnoční Mogwai už hráli pro mírně prořídle publikum, protože noc třetího dne festivalu už znaví lecjakého burlaka. Skotové spustili své kytarové instrumentálky, soundtrack teplé letní noci, soundrack únavy, soundtrack blížícího se konce, soumrak k summertime sadness. Ze své bohaté diskografie udělali jednotný, reprezentativní výcuc, kterým diváky dovedli až k rozjuchaným Shaka Ponk. Jako by měl ráno končit svět, jako by měli všichni umřít, padnout, nikdy nevstat – tolik energie vrazili hyperaktivní Francouzi do svého tanečního setu. Představte si francouzskou Marianne na ADHD v kroužku alžírských bubeníků a dostanete značně zkreslenou představu o muzice, která hrála skoro do sobotního svítání, do úsvitu dne, který tento ročník Colours uzavřel.

Hojn Butler Trio setlist:
Wade in the Water
Running Away
Faith
Pickapart
Ocean
We Want More
Zebra
funky Tonight

Years & Years setlist:
Sanctify
Shine
Karma
Meteorite
Take Shelter
Eyes Shut
Lucky Escape
Gold
Desire
Palo Santo
Ties
Hallelujah
All for You
Worship
Rendezvous
If You're Over Me
Play (Jax Jones & Years & Years cover)
King

Crossing the Road Material
We're Not Done (End Title)
Friend of the Night
Rano Pano
Mogwai Fear Satan
Old Poisons
2 Rights Make 1 Wrong
Remurdered
We're No Here

Styl hudby: