Colours of Ostrava, den čtvrtý,20.7.2019

Colours of Ostrava
Den čtvrtý
Počasí letos Barvám přálo. Kromě jedné menší přeháňky byl celý prosvícený sluncem, což, jak pravidelní návštěvníci vědí, není zdaleka samozřejmost. Dokonce i hvězdní temnotáři The Cure podlehli meteorologické pohodě a jejich večerní set byl samý úsměv pod rozcuchanými černými vlasy. Ale popořádku.
Odpoledne se dva australští buskeři, vystupující jako Pierce Brothers přesvědčili, o kolik jednodušší je naskočit do rozjetého vlaku festivalu, než ho zahajovat. Jemné folkové motivy ve službách nadupané country by v dřívějších dnech zřejmě nezaujaly tolik, jako v den poslední, což ovšem neznamená, že jejich tvorba je špatná, jen ničím výrazně nevybočující.
To následující Gang of Youth, shodou okolností taky z Autrálie, jen ze Sydney, byli mnohem živější. Zpěvák David Le'aupepe je tak trochu kašar a kašparů v muzice není nikdy dost. Přidejme chytlavé melodie, uvolněnou náladu a „Let Me Down Easy“ – megahit na první dobrou. Důraz při výběru skladeb kapela kladla převážně na druhé, dva roky staré album „Go Farther in Lightness“.
Zaz je v České republice, potažmo na Colours jako doma. Její desáté vystoupení, z toho třetí v rámci ostravského festivalu bylo příjemně podbarvené podvečerem a rtuťovitá Fracouzka byla očividně v dobrém rozmaru. Natolik dobrém, že se rozhodla pomoct dobré věci a v polovině setu na pódium pozvala zástupkyni organizace Polárka, která se věnuje pěstounům a pěstounství a kterou zpěvačka začlenila do své charitativní sítě Zazimut. Kromě laskavého srdce má ovšem Zaz co nabídnout především v hudbě a v Ostravě předvedla svůj obvyklý repertoár, který podtrhuje její temperament. Lovila v aktuálním albu „Effet Miroir“ a často vkládala roztomilou češtinou z papíru čtené vsuvky.
A konečně The Cure, skutečně důstojný vrchol čtyřdenní přehlídky hudební pestrosti. Dvě a půl hodiny je na jejich poměry spíš slabota, jsou zvyklí hrát o hodinu déle. Přesto do svého setu vměstnali to nejlepší ze sebe, z celé své kariéry, od věcí temných tak, že máte chuť se okamžitě začít řezat na ruce vstupenkou („One Hundred Years“) po roztančené řachandy („The Walk“, „The Caterpillar“) prolnuté skladbami tak romantickými a zamilovanými, až to vhání slzy do očí, jak krásný to je. Náctiletí vedle šedesátníků, texty znají ti i ti. Robert Smiths se usmívá a tančí. Krouží koleny a jde se projít mezi fanoušky na molo. Jedna pecka střídá druhou a vy sotva popadáte dech.
Na rozdíl od Colours, které svou dospělost pojali důstojně a dech rozhodně neztrácí. Na shledanou 15. – 18.7.2020.

Setlist Pierce Brothers:
It's My Fault
Amsterdam
Black Dog
Trip Lovers
Keep in Mind
Genevieve
The Records Were Ours
Brother
Golden Times
Flying Home

Setlist Gang of Youths:
Fear and Trembling
What Can I Do If the Fire Goes Out?
The Heart Is a Muscle
Do Not Let Your Spirit Wane
Go Farther in Lightness
Let Me Down Easy
Magnolia
The Deepest Sighs, the Frankest Shadows
Say yes to Life

Setlist The Cure:
Shake Dog Shake
Burn
Fascination Street
Never Enough
Push
In Between Days
Just Like Heaven
Last dance
From the Edge of the Deep Green Sea
A Strange Day (tour debut)
Just One Kiss
Lovesong
Pictures of You
High
A Night Like This
Play for Today
A Forest
Primary
39
One Hundred Years

Přídavek:
Lullaby
The Caterpillar
The Walk
Friday I'm in Love
Close to Me
Why Can't I Be You?
Boys Don't Cry

Interpret: 
Styl hudby: