Alt-j - Sny, které se občas nevyplní

Pátá návštěva britských Alt-J v České republice se odehrála na novém venkovním prostoru, pražské Power Station Holešovice. Místo samotné je v širším centru Prahy, volnou chůzí z Nádraží Holešovice deset minut, obklopené industriálním výhledem na elektrárnu a vlakovou tratí z druhé strany působí jako útulný plácek pro odreagování u muziky a piva. Otázkou je, jak hodně z té útulnosti ubere, pokud bude natřískané k prasknutí, což včera tak úplně neplatilo. Bohužel.
Ale popořádku.
Den po nekompromisních Rise Against se v rámci Prague Summer Festival 2022 pořádala přehlídka indie popu, která musela oblažit každého, komu na současné scéně chybí výraznější melodie a neotřelé, přesto líbivé melodie. Jak na české, tak zahraniční scéně.
Úloha prvních předskokanů padla na čím dál lepší Good Times Only, pražskou post-popovou partu, která udělala průřez největších fláků krátké, ale slibné kariéry – Tvůj kluk, Někdy jsme to my, Muselo to ven, Na lukách, všechno roztančené věci na pohodu a rozehřátí. Kapela poděkovala těm, kdož přišli pod pódium poslouchat a nepostávali na opačném konci na pivu, což je poslední dobou dost nepěkný nešvar, který otráví vystupující a posluchači na zážitku nepřidá, tratí všichni.
Pro toho, kdo nevěděl, co čekat od německých Rikas, muselo být jejich vystoupení velkým překvapením a podle toho, jak lidé ožili a začali se trousit ve velkém, to bylo překvapení příjemné. Čtyřčlenná parta ze Stuttgartu udělila lekci z choreografie, improvizace (Saschův spadlý popruh kytary), bezchybných vícehlasů, ale především entertainmentu jako celku, okouzlujícího a dovedeného téměř k dokonalosti – bavíme se tady o zábavě v rámci finančních a performačních možností umělce. Když ve druhé skladbě „My Tired Shoulder“ zpívají „I guess I'm falling apart“, skutečně popadají na zem, postaví se za sebe a předvedou taneček a především jsou velice instrumentálně a pěvecky zdatní. Nejvýraznější člen Sascha Scherer má očividně rád Jarvise Cockera z Pulp, má stejná gesta, pohyby hlavou a rameny a víte co? Vypadá to skvěle. V listopadu by měli zavítat do Lucerna Music Baru, pokud budete mít možnost, vřele doporučuju.
Zpátky na českou scénu, posledními předskokany se stali festivaloví oblíbenci I Love You, Honey Bunny s frontmanem Sebastianem Jacques, Na scéně jsou etablovaní, hudba příjemná, ale proti předchozím Němcům krok zpátky výkonem i nadšením publika. Dobrá zábava – nic víc, nic míň.
Všechny předkapely měly na vystoupení hodinu, a jelikož se začínalo lehce po páté, hlavní hvězdy vstoupily na scénu pár minut po osmé.
Alt-J u nás vystoupili po čtyřech letech, kdy v roce 2018 stihli kombo v Praze a Brně. Od té doby nás dělí covid (horší milník) a nové album The Dream. Po patnácti letech na scéně a čtyřech albech našli svůj sound, melancholické a zasněné podklady s andělskými vícezpěvy, které tentokrát vynikly o to víc, že kapely nepřivezla žádné dechberoucí vizuály jako na Colours a ve Fóru Karlín.
I když s novinkou v repertoáru, největší část vystoupení po úvodní „Bane“ zabral návrat k debutové nahrávce An Awesome Wave, kterou odehráli prakticky celou. Oproti tomu ze skvělého Relaxeru zazněly skladby jen tři, stejně, jako z This Is All Yours. Koncertní plocha byla zaplněná jen z poloviny a možná to mělo vliv na to, že Alt-J hráli trochu unaveně. Fanoušci v předních řadách byli nadšení, ale směrem dozadu nadšení opadávalo. K dokonalému zážitku příliš nepřispělo ani hodně přeboosterované nazvučení, ve kterém se jednotlivé nástroje často utápěly. Možná jsem si zvolil jen špatné místo, ale vepředu vlevo se zvuk slil do dunící zvukové koule, za jakou by se nemusel stydět Phil Spector. Zpěvák Joe Newman se prakticky nehnul z místa, zbylí spoluhráči díky místu za klávesami/bicími žádnou možnost akce taky neměli, koncert byl proto velice statický. Možná bylo v tomto případě lepší vychutnat si nové album ze studiové nahrávky. Alt-J více sluší pokročilá hodina a propracovaná světelná show. Okleštěna od těchto předpokladů zůstává jejich hudba v tomto provedení zajímavým, ale poněkud monotónním zážitkem. Nové album jménem Sen klame tělem. Některé sny se zkrátka nevyplní.

Setlist:

Bane
Every Other Freckle
The Actor
In Cold Blood
Deadcrush
❦ (Ripe & Ruin)
Tessellate
U&ME
Matilda
Chicago
Something Good
3WW
Bloodflood
The gospel of John Hurt
Philadelphia
Taro
Dissolve Me
Fitzpleasure

Přídavek:
Left Hand Free
Hard Drive Gold
Breezeblocks

Interpret: 
Styl hudby: