Shakin´Stevens

Shakin´ Stevens
Fórum Karlín
23.2.2019
Osmdesátky zažívají obrovský retro boom. Uhlazené melodie a cukrkandlová poleva, zatékající do děr, které v sedmdesátých vypálil punk a progRock. I ten rock´n´roll té doby zní tak trochu neškodně, jako hudba k čaji a sachru v sídlištní cukrárně. Ale nostalgie se plíží potichu jako medúza a žahne tě, když nebudeš dávat chvíli pozor.
Věkové složení odpovídalo době, kdy Stevensova tvorba kulminovala, takže karlínské Fórum opanovali padesátníci a z nich ti, které před třiceti lety oslovoval Gott. Což není míněno jako výtka. To provedení prostě hladí, lechtá pod bradou i na bocích, ve kterých se Shakin´- nomen omen, i když v tomhle případě se příčina a následek prohodily – ještě pořád umí rozhoupat. Na špičky už se moc nestaví, ale je mu koneckonců sedmdesát. A tím pádem má i z čeho vybírat. Ceý večer byl rozdělený na dvě hodinové části plus dvouskladbový přídavek.
Do Prahy na svoje první vystoupení přivezl Stevens průřez celou tvorbou s občasnými kličkami směrem k (pořád) aktuálnímu albu „Echoes of Our Times“ z roku 2016. Díky jednotícímu aranžmá s naprosto profesionálními výkony muzikantů do setlistu zapadly, ale nemá smysl předstírat, že s nimi umělec chce znovu nastartovat kariéru, nebo omráčit příklonem k nějaké alternativě. A například „Suffer Little Children“ je jednohubka s hitovým potenciálem, která má na to, aby časem nezapadla. Stejně, jako nezapadly fláky „Oh, Julie“, „Cry Just a Little Bit“ (s vypadlým zpěvem na pár taktů, ale doprovodné zpěvačky si poradily), „She Drives Me Crazy“, průlomová „Marie, Marie“, „Give Me Your Heart Tonight“ (zamrzí klávesy, nahrazující tahací harmoniku) a nespočet předělávek.
Z nich je potřeba vypíchnout „Have You Ever Seen the Rain?“ od Creedence Clearwater Revival v druhé části večera a „Got My Mind Set On You“, kterou proslavil beatlovský George Harrison čtvrt století poté, co tuhle původně zapadlou skladbu nazpíval Jamese Ray. Z největších hitů zřejmě chyběla jen „Mona Lisa“ a pochopitelně „Merry Christmas Everyone“, přestože je možná ten úplně největší.
Shakin´Stevens je samozřejmě nejpřesvědčivější v písních o lásce – jakmile spustí zelenou agitku „Last Man Alive“, ztrácí trochu přesvědčivost. Zadní projekce s jednoduchými výjevy (oba aktuálního alba, plačící děti, páry tančící v rytmu Rock´n´rollu) odpovídala pódiovému pojetí – statický orchestr, minimum pohybů.
Přestože se sedělo (a Fórum bylo plné tak ze třetiny), v přídavku stejně vstali všichni ze židlí a nahrnuli se pod pódium. Protože stařičká „This Ole House“ roztančí i 50+.
Návrat do puberty, nic víc, nic míň.
Setlist
Set 1:
How Could It Be Like That
Turning Away
Give Me Your Heart Tonight
It's Raining (Irma Thomas cover)
Got My Mind Set on You (James Ray cover)
You Drive Me Crazy
Don't Lie to Me (Chuck Berry cover)
It's My Own Business (Chuck Berry cover)
Suffer Little Children
A Love Worth Waiting For
Cry Just a Little Bit
You Never Talked About Me
Set 2:
Now Listen
Down Into Muddy Water
Have You Ever Seen the Rain? (Creedence Clearwater Revival cover)
Radio
A Letter to You
The Fire in Her Blood
Because I Love You
Marie Marie / Oh Julie
Lipstick, Powder and Paint (Big Joe Turner cover)
Green Door (Jim Lowe cover)
Train of Time
Last Man Alive
Přídavek:
This Ole House (Stuart Hamblen cover)
Fire Down Below

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: