Joan Baez, 28.3.2018

Joan Baez
kongresové centrum Praha
28.3.2018

Večer s vůní trikolory, tak by se dalo stručně popsat zřejmě poslední setkání s legendární americkou písničkářkou. Má naši zem očividně ráda, zná její historii a má ráda i Václava Havla a chartisty obecně. Což je v době, kdy není výjimečné slyšet na všechno výše zmíněné nadávat, poměrně milé, zvláště od světové hvězdy.
Baez je písničkářka. Její doménou jsou protestsongy a angažovanost, její citlivost vůči bezpráví. Už při své legendární návštěvě Bratislavské lyry v červnu 1989 kryla před StB Václava Havla, který jí nesl kytaru a suverénně tvrdil „Jsem její bedňák.“ Československá televize jí tehdy vypnula mikrofony, když budoucímu prezidentovi zpívala „Swing Low, Sweet Chariot“, přičemž včera udělala to samé a svůj vysoce ceněný soprán rozezněla při vypnuté technice. I tak uzpívala kongresové centrum s přehledem.
Zpěvačka staví především na přejatých písních, přičemž autorstvím dominoval časový i názorový souputník Bob Dylan, od něhož zazněly čtyři skladby. Před tou nejznámější, „The Times They Are A-changin´“, zazněla česky slova na podporu studentů, protestujících proti podmínkám držení střelných zbraní v USA. Stejně, jako před osmi lety pak zazpívala úryvek „Bratříčku, zavírej vrátka“, ale publikum se více rozezpívalo jen u refrénu, kdy prší a venku se setmělo. Naopak oproti této mírně rozpačité vsuvce vyzněla krásně z hlediska původního interpreta poněkud netypická „Another World“, kterou zpíval Antony Hegarty, po operaci pohlaví si říkající Anohni.
Pokud nezpívala Baez osaměle s kytarou, doprovázel ji malý soubor, tvořený jejím synem Gabrielem Harrisem za bicími a strunným všeumělem, čtyřnásobným držitelem Grammy Dirkem Powellem. V několika písních Joan doplnila vokalistka Grace Stumberg z amerického Buffala, jinak hrající se svou vlastní kapelou.
Vytleskané tři přídavky tvořily nesmrtelná „Imagine“ Johna Lennona, „The Boxer“ Simona s Garfunkelem a už vzpomínaná „Swing Low, Sweet Chariot“.
Pokud bylo Toto rozloučení míněno vážně, nemohlo být symboličtější. Joan Baez přijela s tím a předvedla to, co jí jde nejlépe: vzdor, odboj, patos a touhu po klidu a míru. Tři roky před osmdesátkou už jistě ví, co to obnáší a kolik to stojí. Z hodnot, které vyznává, neslevuje a ráda je předá jiným. Jak vidíte, koneckonců i ten její patos je nakažlivý.

Setlist:
There but for Fortune (Phil Ochs cover)
God Is God (Steve Earle cover)
Farewell, Angelina (Bob Dylan cover)
Whistle Down the Wind (Tom Waits cover)
Silver Blade
It's All Over Now, Baby Blue (Bob Dylan cover)
Don't Think Twice, It's All Right (Bob Dylan cover)
The Things That We Are Made Of (Mary Chapin Carpenter cover)
Diamonds & Rust
Me and Bobby McGee (Kris Kristofferson cover)
Another World (Antony and the Johnsons cover)
The Times They Are A-Changin' (Bob Dylan cover)
Bratříčku, zavírej vrátka (Karel Kryl cover)
The President Sang Amazing Grace (Zoe Mulford cover)
Joe Hill (Earl Robinson cover)
The House of the Rising Sun ([traditional] cover)
Silver Dagger
Darling Corey ([traditional] cover)
The Night They Drove Old Dixie Down (The Band cover)
Přídavek:

Imagine (John Lennon cover)
The Boxer (Simon & Garfunkel cover)
Swing Low, Sweet Chariot (Fisk Jubilee Singers cover)

Interpret: 
Styl hudby: