Gary Numan, 22.11.2018

Gary Numan
Lucerna Music Bar, 22.11.2018

Není už moc nesplacených hudebních dluhů vůči českým návštěvníkům koncertů, ale electroveterán Gary Numan obsazoval v tomto ohledu přední příčky. Po včerejšku si ale můžeme odškrtnout i tuhle položku a to v hodně velkém stylu.
Pro začátek: málokdy se tak skvěle povede výběr předkapely. Losangeleští Nightmare Air přivezli čerstvou řadovku „ Fade Out“, na které postavili základ svého přiměřeně dlouhého setu. Sympaticky krátký, ale nabušený až na půdu. Klasická sestava kytara-basa-bicí, na jednu skladbu posílená o klávesy, vytvořila kompaktní zvuk z velice nápaditých a neotřelých melodií. Basistka a zpěvačka Swaan Miller kapelu hlasově háže někam ke starým, dobrým Miranda Sex Garden. Dobře se to poslouchá a dobře se na to kouká. Většina skladeb má hitové ambice už ve studiových verzích („Who’s Your Lover“, „Icy Daggers“) a naživo je to ještě mnohem větší nářez. Pokud beru většinu předkapel jako o hodinu delší důvod k bolestem bederní páteře, tady musím pomyslně smeknout.
Samotný Numanův set sice nehodnotím jako nejlepší koncert roku, ale než jsem tohle napsal, hodně jsem se zamyslel, což už o něčem svědčí. Všechno totiž hraje Garymu do karet: důkladně promyšlený setlist, dynamická choreografie, očividně dobře naladění muzikanti, hutný, čistý zvuk, hlasitost odbourá druhou signální, ale nedonutí uši krvácet a jako bonus malá Numanová. Garyho dceru Paris už známe z klipu k „My Name Is Ruin“ a naživo je úžasná, bezprostřední a roztomilá, třináctiletý sladký přelud s bílým křížkem na čele a andělským hláskem.
K Numanovi se hlásí nejeden apoštol elektroniky, ale Mistr může být jen jeden. Pokud jeho set srovnám s letošním festivalovým vystoupením Nine Inch Nails, body naskakují Garymu. Postapokalyptický nářez, poušť, agrese, beznaděj střídá světlo na konci tunelu. Aranže sjednocené, neznalý posluchač (taková tam beztak nebyli) by nepoznal, která skladba je stará čtyři roky a která čtyřicet. „Cars“ „Are Friends Electric?“ Skládačky hudební historie zapadaly tam, kde měly odjakživa být. Koncert roku možná ne, ale do první pětky se vejde s prstem v nose.
Setlist:
Everything Comes Down to This
Metal
Halo
Films
Bed of Thorns
Down in the Park
Pray for the Pain You Serve
My Name Is Ruin
Here in the Black
Cars
Mercy
Love Hurt Bleed
Me! I Disconnect From You
When the World Comes Apart
Are 'Friends' Electric?

Přídavek:
The Fall
A Prayer for the Unborn
It Will End Here

Interpret: 
Styl hudby: