Die Krupps, Front Line Assembly

Die Krupps
Front Line Assembly
Tension Control
30.8.2018

Pokud jste už od mala rádi mlátíte dětským kladívkem do lešení, fascinují vás kolejnice a jednou byste chtěli být robotem, skončíte dříve, nebo později u industriálu, ať už aktivně, nebo pasivně. Obě strany se sešly koncem prázdnin ve vyprodaném Lucerna Music Baru, aby pod si hlavičkou Machinists United užily společné vystoupení legend žánru z obou břehů Atlantiku, kanadských Front Line Assembly a německých Die Krupps.
Čtyřhodinový večer uvedli další Němci, Tension Control. Role „special guest“ jim sedla, jde o to, dostat publikum do nálady. Michael Schrader a Marcel Luke hrajou oldschool EBM s důraznou rytmikou a jednoduchými melodiemi. Jakkoliv může znít jejich tvorba v rámci žánru klišovitě, je třeba si uvědomit, že se jedná o mladíky, kteří mají na kontě jediné album a pořád se hledají. Nakročeno mají úspěšně.
Front Line Assembly už žádní mladíci nejsou, svůj zvuk pilovali roky a je možné ho číst jako svého druhu ochrannou známku. V České republice jsou oblíbenými a vítanými hosty, ostatně v samotném LMB jsou jako doma. O to víc zamrzí, že jejich set neměl šťávu. Rád bych řekl, že to bylo skvělý a energický a vzduchem lítal pot, ale nebylo tomu tak. Když jsem Billa Leeba a jeho partu viděl živě naposledy, byl to nátěr, krev pot a slzy a „Millenium“ kousalo a řezalo. Včera? Pche. Bill strávil půklu vytsoupení zády k publiku a deklamoval nevýrazným hlasem. Jasně, ta muzika je pořád skvělá. Možná nechtěl zastínit hlavní hvězdy. Možná ho to tady už nebaví (ale odpoledne dával na sociální sítě nadšenou fotku, že je vyprodáno). Těžko říct. Únava na kapele vidět byla.
A o to víc vynikli Die Krupps. Zvuková smršť, ocelárna a tanec, radost z hraní a odezvy publika. Údery do trubek a hej hou, nastupujeme od prvního tónu na tobogán v ocelové rouře, ze které tu a tam trčí špona, ale ať, ono je to fajn, když to trochu bolí. Skvěle gradující koncert – když už máte po Robo Sapien pocit, že víc už to rozpálit nejde, přijde „Nazis Auf Speed“. A „Fatherland“, hit tak přímočarý, až vás to srazí někam do mechanického pekla, kde všechno kovově rezonuje. Das war sehr gut, ale konec se ještě nekonal, dva kousky v přídavku jako rány z milosti. Tisíc splavených fanoušků a rozsvícený světla.
Koncert, který by ocenil i Jules Verne.
Tension Control 6/10
Front Line Assembly 4/10
Die Krupps 9/10

Die Krupps setlist:
Intro
The Dawning of Doom
Der Amboss (Visage cover)
Schmutzfabrik
Germaniac
Fly Martyrs Fly
Fuck You
Black Beauty White Heat
To the Hilt
Metal Machine Music
Robo Sapien
Nazis Auf Speed
Fatherland
Přídavek:
Machineries of Joy
Bloodsuckers

Styl hudby: