Colours of Ostrava 2022, 14.7., den druhý

Colours of Ostrava, den druhý - 14.7.2022
Říkala to Phoebe Bridgers - já měla v noci sen, jak pod ostravským publikem deštěm měkne zem. A měla pravdu, holka. Počínající dusno naznačovalo, že pámbu to líbezné počasí z prvního dne festivalu vypne.
Tak se i stalo, ale set ani ne třicetileté americké písničkářky se čtyřmi nominacemi na cenu Grammy byl ještě slunečný. Sympatická blondýnka odehrála až na dvě výjimky celé album "Punisher" a po trochu unylém Samu Ryderovi,
který na stejném pódiu zahajoval o den dříve, přinesla skvěle vystavěné melodické skladby, festivalovou náladu a ten nepopsatelný pocit, že budete pořád mladí a pojedete na rockové vlně až do konce věků.
A Franz Ferdinand na té vlně surfují už přes dvacet let a kdo pamatuje jejich koncert v pražském Rock Café hned v jejich začátcích, musí uznale zatleskat, že se kapela nezpronevěřila bohu Melodie a přestože můžeme brát jejich eponymní debutové album jako svého druhu best of,
skládat prostě umí. Jen jejich další desky nejsou tak nabité hity od první do poslední minuty, ale "Do You Want To", nebo "Always Ascending" patří k těm, za které by se lecjaká kapela upsala Satanovi i s tour manažerem, účetní a holkou z cateringu.
Během jejich vystoupení začaly padat první větší kapky, které se během jediné skladby proměnily v průtrž. Lidi houfně vytahovali pláštěnky, často marně a Alex Kapranos podupával lakýrkou ve vodní kaluži do rytmu a sděloval publiku, že oni jsou
ze skotského Glasgow a tohle počasí je tam úplně běžné. Pravda je, že na atmosféru koncertu - a následně i celého festivalu - neměly přeháňky naprosto žádný vliv. Léty půstu kulturně vyhládlé publikum ví, že mávat rukama nad hlavou v několikatisícovém davu
stejně naladěných fanoušků není zdaleka taková samozřejmost a umí si nově nabytou svobodu užít.
Půl jedenácté večer a střídání hezounů za mikrofonem. Kapranose nahradil Brandon Flowers a skotské rockery megaúspěšná parta z Las Vegas. The Killers tvoří momentálně čtyřčlenná sestava, společně s Flowersem Dave Keauning, Mark Stoermer a Ronnie Vannucci Jr.
The Killers začali bombasticky a jeli svou světelnou show až do konce, s výjimkou křehké a intimní "Runaway Horses",
kterou si s Flowersem přišla zazpívat Phoebe Bridgers. Nasvíceni jen oni dva, v provazech deště, přinesli publiku nečekané, o to milejší spojení, jednu z těch náhodných perliček na náhrdelníku festivalu. Zbytek setu byl ovšem veskrze energický, bez ohledu na to, co počasí vyvádělo.
"Human", "Read My Mind" a samozřejmě "Mr. Brightside". S polsední rachejtlí, s poslední konfetou a úderem do bubnu přestalo pršet. A mělo to tak být. Jak zpívají Franz Ferdinand:
Cirrus caress you,
Cumulus Kiss you
Raindrops of crystal
Whisper "we'll miss you"
I tomu dešti jsme chyběli. Léto budiž pochváleno.

Phoebe Bridgers setlist:
Down With the Sickness (píseň od "Disturbed", ze záznamu)
Motion Sickness
DVD Menu
Garden Song
Kyoto
Punisher
Scott Street
Chinese Satellite
Moon Song
ICU
Funeral (fan request)
Sidelines
Graceland Too
I Know The End

The Killers setlist:
The Man
Spaceman
Jenny Was a Friend of Mine
Smile Like You Mean It
Shot at the Night
Run for Cover
Human
Somebody Told Me
Runaway Horses (with Phoebe Bridgers)
Runaways
Read My Mind
Dying Breed
Caution (Rut Segue)
All These Things That I've Done
When You Were Young
Mr. Brightside