Hooverphonic - Best of Tour With Orchestra

Hooverphonic – Best of Tour with Orchestra

Lucerna Music Bar
29.10.2017

Ačkoli by se mohlo zdát, že belgičtí Hovverphonic stojí a padají se zpěvačkou, hybnou silou jsou jediní dva stálí členové, Alex Callier a Raymond Geerts. Deset let byla jejich hlasem éterická Geike Amaert, která kapelu na konci roku 2008 opustila. Jejich ambientní pop, rozkročený od triphopových počátků po rozmáchlé, pompézní opusy je ale nejpřesvědčivější v teskných, zasněných skladbách typu „Eden“, nebo „Vinegear and Salt“.
I ty tvořily součást setlistu, se kterým Hooverphonic zavítali do beznadějně vyprodaného Lucerna Music Baru na jednu z dalších zastávek v České republice, kde jsou dlouholetými miláčky publika. Tentokrát ovšem dorazili s malým, komorním orchestrem, který jejich melancholickým skladbám dodává na neokázalém patosu a tanečnější věci zpestřuje rozvinutým aranžmá. Pro pražskou zastávku Hooverphonic najali české hudebníky, přestože si na ostatní koncerty vozí svoje. Alex to vysvětlil tím, že čeští interpreti vážné hudby mají ve světě takový věhlas, že by byla věčná škoda toho nevyužít (což je sice pravda, ale kromě toho taky hrají za takřka nejmenší peníze, dodaly by zlé jazyky).
Za mikrofonem se momentálně střídají blonďatá a nesmírně milá Kimberlee D'hondt, tmavovlasá Nina Sampermans a vlámský Jeff Buckley, Pieter Peirsman, kytarista s úžasným hlasovým rozsahem, který si kromě zmíněné „Vinegear and Salt“ střihl i mou nejmilovanější „You Love Me To Death“ a rozhodně mě nezklamal, jakkoliv ji mám spojenou s ženským provedením.
Belgičané přijeli s programem „Best of“, i tak však byl velký důraz postavený na aktuální novinku „In Wonderland“, ze které zahráli čtyři skladby, od úvodní „Deep Forest“ po roztančenou „Badaboum“ - musím říct, že naživo speciálně tahle vyznívá lépe, než na studiové nahrávce.
Posluchači samozřejmě nejvíc reagovali na prověřené pecky – „Jackie Cane“, „Mad About You“, „Eden“ a v jemnější, pomalejší a Pieterem odzpívané „Sometimes“.
Intimní prostory LMB umožnily kontaktnější prostředí a intimnější atmosféru, což v kombinaci s Alexovým vtipkováním (slečna Natálie vedle mě, kterou si vybral k rozhovoru, by mohla vyprávět) navodilo spikleneckou atmosféru. Hooverphonic nejsou namistrovaní frajírci a každému dokážou dát najevo, že hrají jen pro něj.
Vždycky se najde někdo, kdo bude se slzou v oku vzpomínat na Geike a otravně remcat. Jeho škoda. V Lucerna Music Baru dali posluchači nové sestavě Hooverphonic šanci. A ti se odměnili po svém. Když dostane příležitost Stranger a nečekáte Vinegear and Salt, jako Boomerang se vám vrátí Eden, Hiding in A Song.
We All Float.

Setlist:

Deep Forest
I Like the Way I dance
Vinegar & Salt
Stranger
Heartbroken
Anger Never Dies
Boomerang
We All Float
Eden
You
Gravity
Jackie Cane
The Night Before
Hiding in a Song
Mad About You
One Two Three
Badaboum
Amalfi

Přídavek:
2Wicky
Happiness
Sometimes

Přídavek 2:
Ether
You Love Me to Death

Datum akce: 
29.10.2017
Interpret: 
Styl hudby: