Pearl Jam, 1.7.2018

Pearl Jam
O2 Aréna
1.7.2018

První prázdninový den přinesl jednu z mála možností, jak poznat zblízka nefalšovaný grunge, styl, který v devadesátkách převálcoval všechno ostatní. Nirvanu už živě neuvidíme, Soundgarden taky ne, o Alice in Chains ani nemluvě, přes veškerý ten reunion. Barvy Seattle tak hájí už jen poslední mohykáni Pearl Jam, kteří ne vždycky jeli čistý grunge. Na to je kapela příliš svébytná a rozmáchlá.
Společně s ELO, Joan Baez, yes a dalšími byla loni uvedena do Rock and Roll Hall of Fame a včerejší koncert ukázal, že přestože má grunge dobu své slávy za sebou, Pearl Jam nikoliv.
O2 Aréna našlapaná k prasknutí, čtrnáct tisíc párů rukou ve vzduchu, sborové zpěvy a řízená euforie. Takhle by se to dalo říct v kostce. Ale bylo to mnohem spontánnější, živelnější.
První tóny minimalisty Phillipa Glasse z pásku a na nijak vyvýšené pódium přichází celá sestava, nakonec frontman Eddie Vedder. Začíná hrát skladbu „Pendulum“ z pět let staré, ale pořád aktuální desky „Lightning Bolt“. Následuje „Nothingman“ a každému je jasné, že základ bude tvořit nejvíc tvůrčí období, devadesátky a alba „Ten“, „Vs.“ a „Vitalogy“. Eddie zdraví publikum česky z připraveného papíru, vzpomíná na poslední koncert na stejném místě před šesti lety. Což je mimochodem interval, kdy se k nám PJ obvykle vrací – kromě let 1995 a 1996 u nás hráli v letech 2000, 2006 a 2012.
Celá hala působí, jako by dýchala, je jako jeden živý organismus, který jedná na úrovni kolektivního vědomí. Ty vlny energie jsou skoro hmatatelné. Zvuk je naprosto čistý a nezkreslený, zpěv i nástroje jsou čitelné, čímž musím smeknout před prací zvukařů.
Přes zajížďku k albu „Yield“ zabrousí kapela nikoliv naposledy k nahrávce „Vs.“ a skladbu „Dissident“ věnuje Václavu Havlovi s tím, že můžeme být pyšní, jakého jsme měli lídra. Připíjí mu na pódiu přímo z láhve a do skladeb zaplétá útržky „I‘m Waiting For the Man“ od Lou Reeda, resp. The Velvet Underground. Bouřlivě aplaudovaná, mrazivá „Jeremy“, která stála u zrodu fenomenálního úspěchu PJ, přechází do improvizace, na kterou kapela navazuje s „Love Boat Captain“ z „Riot Act“.
Eddie Vedder vybrnkává první sloku a refrén beatlesácké „Help!“, která uvozuje „Help Help“ a tímto druhou, poslední vzpomínku na „Riot Act“. Dvakrát se připomene „Vitalogy“ („Spin The Black Circle“ a „Better Man“) a první část koncertu ukončuje „Porch“ z debutového alba „Ten“.
Hala doslova bouří pozitivním šílenstvím, je to takový ten okamžik, kdy máte chuť brečet, jak je to krásný a jak vás to přesahuje, ten náboj. Je to úchvatně děsivý pocit, vidět ty desítky tisíc lidí okolo a doslova cítit každého z nich. Pearl Jam jsou si toho vědomi, cítí to kouzlo chvíle a nehodlají ho zahodit tím, že by se nechali neúměrně dlouho doprošovat.
„The Man of Hour“ z rekapitulační bestofky „Rearviewmirror“ uvozuje první, šestiskladbový přídavek, ve kterém mimo jiné zazní „Given To Fly“ z „Yield“ a „Black“ z debutu a který zakončuje tentokrát přímo „Rearviewmirror“ z „Vs.“, která dala albu největších hitů název.
Koncert ještě nekončí, kapela se vrací s druhým přídavkem, ve kterém kromě předělávky Neila Younga „Rockin' in the Free World“ zazní dva nesmrtelné kousky, „Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town“ a „Alive“. Celý večer uzavírá „Indifference“, opět z „Vs.“
Pokud někdo chtěl vědět, jak vlastně funguje hudba, jaké šamanské kouzlo může její poslech mít, každý, kdo by chtěl psát diplomku na téma „vibrace“, ten měl včera možnost. Kandidát na koncert roku. Kapelou, atmosférou, výběrem skladeb, komunikací s publikem, instrumentálními výkony, zvukem...musím pokračovat? Grunge je možná mrtev (a to se říká kdoví jestli), Pearl Jam jedou dál, no ne?
No jo!
Deset perel z deseti.

Setlist:

Metamorphosis Two (Philip Glass song – ze záznamu)
Pendulum
Nothingman
Corduroy
Brain of J.
Do the Evolution
Tremor Christ
Lightning Bolt
Dissident (věnováno Václavu Havlovi)
Even Flow
Jeremy
Love Boat Captain
Help (cover The Beatles – první sloka a refrén, Eddie Vedde sólo)
Help Help
State of Love and Trust
Spin the Black Circle
Better Man
Porch

Přídavek:
Man of the Hour
The End (Eddie Vedder sólo)
Given to Fly
Unthought Known
Black
Rearviewmirror

Přídavek 2:
Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town
Alive
Rockin' in the Free World (cover Neila Younga)
Indifference

Interpret: 
Styl hudby: