Pantera - zmrtvýchvstání s ručením omezeným

To, v co už téměř žádný z fanoušků groovemetalové legendy jménem Pantera nevěřil, se stává skutečností. Po dvaceti letech se na světových pódiích objeví Phil Anselmo a Rex Brown, zbylá dvojice nejslavnější sestavy skupiny.
Obavy a pochybnosti byly celkem na místě. Texaská formace má za sebou bouřlivý vývoj, hudební i lidský. Po prvotním koketování s glam rockem a hledání sebe sama vydala tři alba, ke kterým se zpětně příliš nehlásí a ani je neuvádí v diskografii na svých webových stránkách. Teprve po příchodu Anselma a albu „Power Metal“ (které má paradoxně se skutečným power metalem máloco společného) začal líbivější zvuk ustupovat tvrdšímu soundu a s následující deskou „Cowboys from Hell“ ještě přitvrdili.
To už podepsali smlouvu s majoritním vydavatelstvím Atco Records a nastalo komerčně nejúspěšnější období. Svůj styl, vycházející s thrash metalu, sami nazvali power groove a s touto nahrávkou definitivně nalezli sami sebe, svůj vlastní styl, kterým nadále ovlivnili své následníky taky, jako byli sami v začátcích ovlivněni Kiss a posléze především Metallicou, Slayer a Megadeth. Toto album bývá také označováno jako oficiální debut, bez ohledu na předchozí čtyři nahrávky u nezávislé společnosti.
V devadesátých letech se Pantera stala skutečnou ikonou, jednou z nejvlivnějších metalových kapel, což podpořili vydáním mistrovského opusu „Vulgar Display of Power“. Skladby z něj rotovaly na hudebních televizních stanicích a v roce 1994 album náslovala nahrávka „Far Beyond Driven“ s metalovou nominací na cenu Grammy.
Phil Anselmo se díky některým svým výrokům začal stávat, mírně řečeno, kontroverzním, a dočkal se dokonce několika obvinění z rasismu, mnohem horší dopady na vývoj skupiny ale začalo mít jeho pomalé, ale nepřetržité vzdalování se ostatním členům a vznik heroinové závislosti, která skončila předávkováním a klinickou smrtí. Nejslavnější období skončilo, kapela nadále natáčela a koncertovala, ale celková soudržnost a nemožnost dostatečného uměleckého sebevyjádření vedly k zakládání vedlejších projektů.
Jedním z nich byl i projekt Damageplan, který založili bratři Abbottové po rozpadu Pantery v listopadu 2003. Během jejich vystoupení byl 8. prosince 2004 přímo na pódiu psychicky narušeným divákem zastřelen Darren Abbott a tím se zdálo, že jsou pohřbeny veškeré naděje na obnovení kapely, což stvrdila smrt bubeníka Vinnieho Paula 22. června 2018.
Navzdory všem úmrtím, závislostem, nevraživostem a skandálům bylo loni oznámeno první turné Pantery po 22 letech se zastávkou v pražské O2 aréně 12. června 2023. Po první návštěvě v rámci Ozzfestu v roce 1998 to bude jejich druhá návštěva České republiky.

Interpret: 
Styl hudby: