Justice - Francouzská spravedlnost

„Francouzská taneční hudba“ je podobný epiteton constans, jako „bílé útesy doverské“. Básnický přívlastek, který se zdá nadbytečný, ale který znalci vykouzlí na rtech chápavý úsměv. Za posledních dvacet let se ze země vína a vysoké gastronomie dostala do světa řada stylotvorných nahrávek, kdy je nutné v první řadě zmínit chilloutové Air. Každý zvuk, každý beat, každá hláska ukazovaly, jak sladká umí Francie být.
A ty sladké, ach sladké ozvuky Francie se v roce 2007 rozpadly pod úderem kříže. Doslova. Jen tímto symbolem - † - byla označena prvotina Justice, skupiny, která, ač taneční, ukázala metalistům, jak se dělá pořádný hudební nářez. Původně vyhledávaná dvojice remixérů skladeb slavnějších kolegů (Fatboy Slim, Daft punk) přišla v roce 2005 s prvním singlem Waters of Nazareth, následovaném o dva roky později výše jmenovaným albem †. Měsíc před jeho vydáním se na trhu objevil singl D.A.N.C.E., kterému jste v tom roce nemohli uniknout, pokud jste neposlouchali výhradně flašinety na televizních kanálech pro přestárlé. Originalita kapala z každé noty, počínaje úvodní Genesis vás album vtáhlo a na konci vyplivlo rozlámané, zmatené, se závratí, ale šťastné. Komu energie studiové nahrávky nestačila, toho přesvědčil živák A Cross The Universe. Tanec, pot a Metal.
O čtyři roky později se na Youtube objevilo fantastické video Civilization, předzvěst druhé kolekce Audio, Video, Disco. Skladby už měly pevnější strukturu a více se přiblížily mainstreamu, ovšem v rámci Justice jako takových, takže nečekejte housík pro dívky mezi první menstruací a prvním potratem. To naštvání je tam pořád, ten špinavý sound taky, jen je to celé melodičtější a vymazlenější.
Ovšem zdaleka ne v takové míře, jako poslední, loňské album Woman. To se stalo přesně tím, které začalo dělit fanoušky podobně, jako poslední nahrávka jejich souputníků Daft punk. Justice opsali podobný oblouk, jako Gorillaz, jen naopak. Od špinavého soundu k melodickému a smířlivému popu. Od nahrávek pro fajnšmekry směrem k popu. Ale popu, který umí seknout jako ostří gilotiny. Přece jen, francouzská spravedlnost umí být nekompromisní.

Interpret: 
Styl hudby: