Elton John

Elton John
O2 Aréna
26.11.2016

Když během prezidentské kandidatury použil Donald Trump v kampani skladbu Rocket Man Eltona Johna, byl Mistr velmi roztrpčený a jeho rozladění dosáhlo vrcholu poté, co magnátův mluvčí oznámil, že Elton zazpívá při inauguraci. Zpěvák zprávu okamžitě dementoval a prohlásil, že ho tam nikdo rozhodně neuvidí. Poslední listopadovou sobotu se mohla přeplněná pražská O2 Aréna přesvědčit, jestli má současný nejznámější americký republikán čeho litovat.
Komorní hudba v aréně může znít jako protimluv, nicméně zcela přesně vystihující charakter večera. Téměř sedmdesátiletý zpěvák si přivezl jako doprovod až strojově přesnou doprovodnou kapelu, jejichž pět členů (z toho dva bubeníci!) přesto dokázali zahrát srdečně a nešetřili úsměvy na všechny strany. Celkovému vyznění hodně napomohl perfektní zvuk, s každým nástrojem čitelným, avšak nevyčnívajícím.
Samotný rozjezd obstarala instrumentální Funeral for Friend, otevírající i album Goodbye Yellow Brick Road z roku 1973. Od ní se odpíchla rozverná Bitch is Back s přivítáním a pozdravem Praze a Wonderful Crazy Night mohla vypuknout. Přestože stejnojmenné poslední CD dalo celému turné název, zazněly z něj jen dvě skladby – téměř rockabilly Looking Up a sladkobolná Good Heart. Večer však nebyl o nic míň bláznivý, natož méně kouzelný. Elton si vystačil relativně s málem. Sám se téměř nehnul od klavíru, proslovy taky omezil na minimum a o to větší prostor dostala hudba. Bavíme se teď o skutečném muzikantství bez kompromisů – kromě výše zmíněných instrumentálních výkonů musím zmínit zpěvákovu perfektní hlasovou formu, v téměř studiovém provedení. Sobě ani kapele nedopřál celých stopadesát minut chvíli oddechu, přičemž ty dvě a půl hodiny byly jedinečnou projížďkou historií moderní pop music.
Svižnější kusy (I´m Still Standing, Your Sister Can´t Twist) byly spíš výjimkou, základ tvořily nijak překvapivě písně ve středním tempu a samozřejmě srdcervoucí balady, vítané nadšeným potleskem po několika prvních známých tónech. Your Song, Goodbye Yellow Brick Road… Don´t Let the Sun Go Down On Me věnoval staršímu z bubeníků, Nigelu Olssonovi, který, jak zpěvák oznámil, tvoří nedílnou součást jeho bandu už od roku 1969.
V polovině večera Mistr ukázal, že netrpí předsudky a písně za nic nemůžou, tudíž zahrál inkriminovaného Rocket Mana, dokonce včetně dlouhé, instrumentální klavírní předehry, kterou považuju za první vrchol vystoupení.
S postupujícím večerem se pomyslně přidával plyn a zvyšovalo tempo až k závěrečné Saturday Night's Alright for Fighting. Elton John pro místní publikum rád připravuje drobné hudební vtípky, tentokrát to byla uprostřed Your Sister Can´t Twist krátká citace Vjezdu gladiátorů od Julia Fučíka (strýce komunistické ikony), který jinak člověk slyší obvykle jen v cirkuse.
Před přídavkem ještě principál uspořádal v předních řadách krátkou autogramiádu a večer zakončily poslední dvě skladby.
Pochopitelně balada ze všech balad ta nejbaladičtější, Candle in the Wind, kterou věnoval už leckomu (ehm…) a přestože neznám ve svém okolí nikoho, koho by strašlivě neprudila, musím uznat, že naživo je to oproti desce nejen jiná liga, ale úplně jiný sport. Byl jsem zvědavý, jak si Elton poradí s textem, protože „english rose“ se na běžný koncert jaksi nehodí. Alternativní „Goodbye to you all“ se dá přijmout zcela bez námitek. Závěrečný Crocodile Rock rozezpíval a roztančil celou halu, ještě před chvílí dojatou a ubrečenou ze Svíčky ve větru.
Parádní lekce luxusního popu. Eltona jsem viděl, slyšel, užil. Donald Trump si může drbat tupé.
Ještě, že nejsem americký prezident.

Setlist:
Funeral for a Friend/Love Lies Bleeding
The Bitch Is Back
Bennie and the Jets
I Guess That's Why They Call It the blues
Daniel
Someone Saved My Life Tonight
Looking Up
A Good Heart
Philadelphia Freedom
Rocket Man (I Think It's Going to Be a Long, Long Time)
(sólo úvod na klavír)
Tiny Dancer
Levon
Goodbye Yellow Brick Road
Have Mercy on the Criminal
Sorry Seems to Be the Hardest Word
Your Song
Burn Down the Mission
Sad Songs (Say So Much)
Don't Let the Sun Go Down on Me
I'm Still Standing
Your Sister Can't Twist (But She Can Rock 'n Roll)
Saturday Night's Alright for Fighting

Přídavek:
Candle in the Wind
Crocodile Rock

Interpret: 
Styl hudby: 

Komentáře