Colours of Ostrava 2022, 13.7., den první

Colours of Ostrava, den první - 13.7.2022
Tříleté čekání je u konce, Colours of Ostrava 2022 odstartovaly. Kromě koncertů zahraničních i domácích interpretů všech myslitelných hudebních žánrů jsou opět součástí divadelní představení, besedy a literární setkání. Areál je téměř vyprodaný a zdá se, že se všechno zase obrátilo k lepšímu a vrátilo do dob, kdy slovo „covid“ znalo možná pár Číňanů někde za Šanghají.
Z prvních větších jmen se uvedl Brit Sam Ryder, kterého výše zmíněný covid vystřelil mezi nová velká jména, když začal uvádět svou hudbu na TikToku během lockdownu. Jeho hit Space Man byl zařazený do Eurovize 2022, kde sice nevyhrál, ale jeho popularitu to výrazně posílilo, stejně, jako zpěv národní hymny na velké ceně Británie v Silverstone. Na Colours svůj největší hit doplnil emotivní směsí ostřejších i baladičtějších songů, včetně předělávky „Waterloo“ od ABBA. Na své straně měl především ženskou část publika, s vizáží Ježíše (je mu ostatně 33 let) v kombinaci s andělským hlasem neměl problém rozněžnit nejedno srdéčko a kdovíco ještě.
To američtí post grunge Modest Mouse jsou z jiného těsta a z jiných rockových galaxií, než odkud přiletěl na Eurovizi Space Men. Kapela, která se zformovala před třiceti lety ve Washingtonu a aktuálně je usazená v Oregonu přijela především představit rok starou novinku „Golden Casket“, která tvořila páteř jejich vystoupení. To proběhlo před jen částečně zaplněnou plochou, bylo znát, že festivalové publikum přišlo buď ze zvědavosti, nebo z fandovství. Výsledkem bylo poněkud rozpačitě přijaté vystoupení bez větší dynamiky, což způsobilo celkovou nepřehlednost jednotlivých skladeb. Modest Mouse jsou přinejmenším v tomto případě víc čitelnější ze studiových nahrávek.
Americké duo Twenty One Pilots problémy s návštěvnosti řešit nemusí. Už skoro hodinu před avizovaným začátkem jejich vystoupení nebylo pod pódiem k hnutí a začali zostra a na jistotu. „Heathens“, filmový nářez ze Sebevražedného oddílu je otevírák par excellence, kdyby někdo náhodnou z diskografie TOP neznal nic jiného, tak tuhle písničku jo. Ale zbytečná starost, všichni znali všechno, až na několik překvapení. Tím hudebně zajímavějším bylo akustické medley u táboráku, s kytarou, basou a cajonem. „I Can See Clearly Now“, střídané optimistickým „Home“ od Edwarda Sharpe a Magnetic Zeros a hned potom saxofonové sólo z „Careless Whisper“ od George Michaela. To všechno u skutečného ohýnku, za který by se nemuseli stydět ani Nedvědi na Portě.
Od roku 2021 mají TOP na turné za zády sedmičlennou sestavu brilantních hudebníků, kteří posouvají jejich hudbu mnohem dál, než byli posluchači zvyklí, směrem od zábavy (kterou ovšem nadále zůstávají) ke skutečnému umění a vyzrálému muzikantství. Rozjívené dívky, které si přišly prohlédnou vymakané figury kluků z kapely ten rozdíl asi nepoznají, ale kdo má naposloucháno víc, než „Co jste hasiči, co jste dělali“, ten asi…moment. Padlo tady jméno notoricky známé české lidovky, která musí zaznít na konci každého mejdanu společně s "Nonstop" od Davida a "Mašinkou"? Tak vězte, že hned po táboráku ji vystřihl Jesse Blum na trumpetu k všeobecnému nadšení publika, vděčného vždycky, když zahraniční megastar zabrousí do našeho hudebního rybníčku (že, Metallico?). Tentokrát tomu tak bylo proto, že má Tyler Joseph českou babičku, což nezapomněl zmínit a všem popřát stejně dlouhý věk, jakého se dožila ona. O poznání více překvapený byl v okamžiku, kdy se někdo v přední části obecenstva rozhodl přenést na Colours ducha Baníku a rozzářil mezi lidmi světlici. Tyler trochu zaskočeně mluvil o nebezpečí, které pyrotechnika mezi lidmi představuje a zároveň dotyčnému poděkoval za to, že ji tam vzal...protože si ji vždycky přál v publiku mít.* Vystoupení už pak gradovalo do největších hitů – „Heavydirtysoul“, „Car Radio“, „Stressed Out“. Ve srovnání s O2 Arénou v únoru 2019 se stali TOP kapelou nanejvýš živou ve všech významech slova. První den devatenáctého ročníku Colours of Ostrava měl živelné, důstojné zakončení.

Twenty One Pilots setlist
Heathens
Morph / Holding on to You
The Outside
Lane Boy (with elements of ‘Redecorate´)
Chlorine (shortened)
Mulberry Street
Bennie and the Jets (Elton John cover)
I Can See Clearly Now / My Girl / Home/Careless Whisper sax
House of Gold / We Don't Believe What's on TV
Co jste hasiči (česká lidová, instrumentální sólo na trubku)
Jumpsuit
Level of Concern
Heavydirtysoul
Saturday
Přídavek:
Car Radio
Shy Away
Stressed Out
Trees
*tímto děkuji čtenáři Tadeášovi za upřesnění