Co nás čeká v květnu

Začátkem měsíce se odehraje tradiční pražský festival United Islands of Prague, který oslaví dvacáté narozeniny, festival United Islands of Prague se uskuteční v termínu, kde to před 20 lety všechno začalo. Uskuteční se 5.–6. května 2023 přímo v historickém centru hlavního města. Ostrovy tak zahájí a otevřou festivalovou sezónu. Ostrovy v centru města a další nespočet netradičních míst na Praze 5 ožijí hudebními objevy i unikátním tematickým nehudebním programem Ostrovy Inspirace. Chybět nebude ani páteční a sobotní klubová noc. Připravovaný dvacátý ročník se ponese v duchu Pravdy a Lásky, boje proti dezinformacím, udržitelnosti a diverzity.

Pražská zastávka rockových velikánů Skillet, v čele s manželskou dvojicí Johnem a Korey Cooperovými, nadcházejícího turné “DAY OF DESTINY” se uskuteční v rámci série Rock For people Concerts 6. května 2023 ve Foru Karlín.

Tomatito se vrací do Prahy, aby jí rozproudil krev flamencovým temperamentem.
Držitel sedmi cen Latin Grammy v kategoriích flamenco a latin-Jazz, virtuózní kytarista Tomatito, předvede se svojí kapelou španělský romský muzikantský šarm a strhující projev 6. května 2023 v pražském Divadle Hybernia. Po jeho boku budou excelovat i zpěvák Morenito de Íllora a tanečnice Karime Amaya.

Poté, co se MÅNESKIN vyšplhali na vrcholy mezinárodních hudebních žebříčků a kralovali pódiím předních evropských letních festivalů, oznamují MÅNESKIN nové termíny přesunutého turné „LOUD KIDS ON TOUR“, jehož součástí bude i pražská zastávka v rámci spolupráce Rock For people Concerts a Sodapop Concerts. Fanoušci se tak dočkají 14. května 2023 v hlavním městě stejně energické show plné temperamentu, jakou předvedla italská čtveřice Victoria, Damiano, Thomas a Ethan v loňském roce na Rock For people Hope. S více než 3,4 miliardami přehrání na všech digitálních platformách a více než 43 miliony posluchačů na Spotify měsíčně, se kapela stala fenoménem poslední doby. Pražský koncert se uskuteční v O2 areně 14. května 2023.

Mistrovský trombonista a aranžér, Fred Wesley který byl vždy na správném místě, ale až donedávna se držel v pozadí. Začínal s Ikem a Tinou Turnerovými, ve vrcholných letech Jamese Browna byl jeho skladatelem i kapelníkem. Později aranžoval a hrál se superkapelami funkové éry Parliament-Funkadelic a Bootsy’s Rubber Band. Wesley se objevil v dokumentu soul Power, stejně jako v oscarovém filmu Muhammad Ali: Na vrcholu (1996). Dnes je spolu s Jamesem Brownem a Georgem Clintonem jedním z nejvíce samplovaných hudebníků na světě, především na nahrávkách současného hip-hopu. Spolupracoval ale i s legendárními osobnostmi dalších žánrů - včetně Ray Charlese i Van Morrisona. V posledních letech života jazzového veterána Count Basieho hrál v jeho orchestru. Do Prahy přijíždí 17.5. se svojí skupinou New JBs, která navazuje na původní Brownovu kapelu a na současném turné slaví 50 let existence.

Zpěvačka, pianistka a skladatelka Diana Krall se do České republiky pravidelně vrací, bude to již po čtvrté. Stejně jako její poslední koncert v roce 2016 se i tento odehraje v Kongresovém sále 20.5.. „Jsme rádi, že se nám podařilo dohodnout s managementem Diany Krall a zařadit tak Prahu na její seznam chystaného evropského turné. Již jsme se o to pokoušeli dříve, ale díky dobíhajícím covidovým opatřením a termínům se nám to podařilo až na příští rok. Její poslední koncert u nás před šesti lety byl strhující a tak věříme, že její příznivce opět potěšíme,“ říká pořadatelka koncertu Milena Palečková z agentury 10:15 Entertainment.

I 51 let od nahrání alba Zelená pošta, které v sobě spojuje Vargovu skladatelskou genialitu a Hammelovo pěvecké umění, vyrazí dech svou originalitou a nadčasovostí. Možnost poslechnout si tyto skladby při koncertu v podání špičkových slovenských muzikantů bude určitě patřit mezi největší koncertní taháky v květnu 2023 v Praze (21.5.) a Brně.
Zelenou poštu tvoří deset skladeb, mezi nimi například Smutná ranná električka, Páví ples, Slnečnice či Z ďatelín. Na květnových koncertech si fanoušci budou moci poslechnout celé album a koncertní program bude doplněný o další skladby jako jsou například hity Zvoňte zvonky, Labutie piesne, Pieseň z kolovrátku, ale i skladby Collegium Musicum Mikrokozmos. Na turné Zelená pošta bude s Pavlom Hammelom hrát Fero Griglák (kytara), Martin Valihora (bicí), Fedor Frešo jr. (bass), Vladislav „Slnko“ Šarišský a Peter Preložník (klávesy).

Ve svém posledním albu "Zenzile: The Reimagination Of Miriam Makeba," zpěvačka a autorka písní Somi spojuje moderní Jazz, soul a africký groove. Album je oslavnou meditací legendární jihoafrické zpěvačky a politické aktivistky Miriam Makeby. Písně na albu obsahují svěží úpravy některých z nejoblíbenějších skladeb Makeby prostřednictvím jazzového idiomu a představují speciální hosty z Jižní Afriky i Spojených států. Toto album slouží jako pocta mimořádnému odkazu Makeby a jejímu monumentálnímu přínosu africké populární hudbě a světovému jazzu. Premiéru si Zenzile odbyla v divadle Apollo Theatre, kde ji doprovodila Dianne Reeves. V pražském Jazz Docku vystoupí 24.5.

Roger Waters z legendárních Pink Floyd se vrací do Prahy se svým prvním rozlučkovým tour „This Is Not A Drill“. Nejznámější písně a úchvatná audiovizuální show je zárukou nevšedního zážitku! V Praze vystoupí dvakrát 24.5 a 25.5. v O2 Areně.
ROBERT CRAY, ikona americké bluesové hudby a pětinásobný držitel Grammy, představí v Praze na konci května nové album.
Přichází další z koncertů, na kterém ctitelé světové, nejen bluesové, hudby nesmí chybět - po dlouhé době přijede do Prahy pětinásobný držitel Grammy a ikona americké bluesové hudby ROBERT CRAY se svojí kapelou. Člen Bluesové síně slávy, který byl také nominován na šestnáct cen Grammy, inovátor spojující blues, soul, R&B a gospel, který vydal přes dvacet oceňovaných alb a prodal milióny kopií po celém světě, představí naživo 29. května v Lucerna Music Baru své zatím poslední album nazvané That’s What I Heard.

IRON MAIDEN přivezou 30. a 31. května 2023 do pražské O2 areny své zbrusu nové THE FUTURE PAST TOUR. Na koncertu zazní dosud nehrané skladby z posledního studiového alba Senjutsu spolu s důrazem na kultovní desku Somewhere In Time z roku 1986 a dalšími klasickými kousky.

Legendární americký skladatel, kytarista a zpěvák Walter Trout vystoupí 30. května 2023 v Paláci Akropolis!
Koncert je na přání interpreta přesunut z původního data 29. 5. 2023 v Lucerna Music Baru. Koncert v Uherském Brodě, který se měl konat 27. 5., je zrušen. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti, vstupenky zakoupené na uherskobrodský koncert budou platit na pražský koncert.

Styl hudby: