Hommage á Marián Varga

Ve slovenskémm Danubiana Meulensteem Art Museu, postaveném na umělém ostrově vodního díla Gabčíkovo u obce Čunovo nedaleko Bratislavy, se uskutečnila vernisáž výstavy „Hommage á Marián Varga“ o životě výjimečného muzikanta Mariana Vargy. Na 75 slovenských a českých (Barka Fabiánová, Yvetta Stránská, Ivan Prokop, Jindřich Oplt, Karel Šuster, Zdeněk Hejduk, Tomáš S. Polívka, David Webr) fotografů představilo na 250 fotografií, převážně z koncertních podií.
Vernisáž zahájil ředitel muzea Vincent Polakovič, o hudební doprovod se postaral smyčcový Konvergencie Quartet a spolu s jazzovou zpěvačkou Sisou Fehér zahráli skladby Mariána Vargy.
Obrovskou zásluhu na této výstavě má slovenský fotograf Martin Marenčin, který oslovil oněch sedmdesát pět fotografů a celou výstavu dal dohromady, poděkování patří samozřejmě i řediteli Vincentu Polakovičovi, který je zároveň duchovním otcem projektu prvního soukromého muzea moderního umění „Danubiana Meulensteen Art Museum“ otevřeného 9.září 2000 a zafinancovaného nizozemským podnikatelem, sběratelem a mecenášem umění Gerardem Meulensteenem.

Datum akce: 
28.10.2022