Billy F Gibbons

V největším městě druhého největšího amerického státu se v roce 1950 (nebo1949?) narodil Williamu Frederickovi a Margaret Gibbonsovým syn, kterého pojmenovali po otci. Možná už to, že není známé jeho datum narození – nejčastěji se udává 4. března nebo 16. prosince 1950, ale viděl jsem i datum 12. prosince 1949 – předurčilo Williama Fredericka Gibbonse, známého hlavně jako Billy Gibbons, ale také Reverend Willy G. nebo jen BFG, stát se výjimečným.
Nevím, jestli v jeho případě platilo že “v Texasu se každý kluk naučí hrát na kytaru dřív, než začne chodit“, ale k muzice přičichnul velmi brzo. Když mu bylo pět, vzala matka Billyho a jeho mladší sestru na koncert Elvise Presleyho a Billymu učaroval Rock’n’roll. V sedmi byl s otcem ve studiu, kde zrovna natáčel B. B. King, a to už poslouchal místní rádia, kde bylo Rock’n’rollu a blues dostatek. Spolu s country, které poslouchali rodiče, a celkovou atmosférou jihu Spojených států to je opravdu dobrý základ. První kytaru – Gibson Melody Maker se zesilovačem Fender Champ – dostal ve třinácti letech a již ve čtrnácti zakládá svoji první kapelu The Saints. O několik let později se připojil ke skupině Coachmen, která se později přejmenovala na Moving Sidewalks. Vydala sice jen jedno album, ale dělala předkapelu na turné třeba The Doors a hlavně Jimi Hendrixovi, se kterým se BFG spřátelil a hodně od něj odkoukal. Poté, co byli Don Summers a Tom Moore povoláni na vojnu, BFG s Danem Mitchellem přibírají Laniera Greiga a vznikají ZZ Top. V roce 1969 nastupují k ZZ Top baskytarista Dusty Hill a bubeník Frank Beard a začíná závratná kariéra nejslavnějšího vousatého tria na světě. ZZ Top byli výstřední, uměli se prodat, udělat show… ale v prvé řadě to je velmi specifická a hlavně velmi dobrá muzika. Stejně jako BFG – se svým Bamileke beanie na hlavě (a někdy na něm ještě klobouk) a chlupatou kytarou vypadal opravdu výstředně, ale kytarista to byl sakra dobrý a osobitý. A také inovátor, který se nebál experimentovat a spolupracovat s každým. ZZ Top hráli především jižanské boogie a na jihu “pijí všichni z jedné láhve“, tak spolupráce BFG s kapelami a muzikanty hrajícími jižanský rok, blues nebo moderní country tak překvapivá není (B. B. King, Jeff Healey, Gov't Mule, Kid Rock, Hank Williams III, Brooks & Dunn, aj.), ale BFG spolupracoval také s Jeffem Beckem, Slashem, NICKELBACK, Snoopy Doggem, Morrisem Dayem nebo Depeche Mode a to už je opravdu široký záběr. A tyto zkušenosti se zajisté promítly i do samotného pojetí hudby BFG, kdy velmi často experimentuje s různými rytmy, syntezátory a jinými vychytávkami zvuku. I proto je těžké říci, na jaké kytary vlastně BFG hraje... navíc kytary sbírá. Ano, je spojen především s kytarami Gibson Les Paul, ale stejně tak hraje na Gibson SG nebo Explorer, Fender Stratocaster i Telecaster, Gretsch a kytary různých (pa)tvarů a ochlupení od Johna Bolina. A také má doma (minimálně) jednu kytaru od známého českého kytaráře Petera Jurkoviče. A podobné je to s aparáty – používá jak Marshall, tak Fender. Podle toho, jaký zvuk zrovna potřebuje.
Nejvíce času BFG věnuje ZZ Top, kdy po smrti Dustyho Hilla v roce 2021 hrají dál se svým kytarovým technikem Elwoodem Francisem, ale již od roku 2015 BFG hraje také se svým projektem Billy Gibbons & BFG’s a s tímto projektem ho uvidíme také u nás. Obsazení se několikrát měnilo a nyní v BFG’s hrají bubeník Matt Sorum (ex The Cult, GUNS N’ ROSES, Velvet Revolver) a další skvělý kytarista Austin Hanks (spolupráce se ZZ Top, Lynyrd Skynryrd, Bad Company, Derek Trucks, blues Traveler, Black Crowes, Trace Atkins, aj.). Myslím, že to bude pořádná porce dobré muziky, tak se přijďte podívat 26. června 2023 do O2 Universum.

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: