Co nás čeká v srpnu

The Weeknd: After Hours til Dawn Tour
Turné k vydanému albu After Hours z roku 2020 a kritikou oceňovaného alba Dawn FM, které vyšlo v lednu 2022. Na všech evropských koncertech se k The Weekndovi připojí Kaytranada a Mike Dean.
Oficiálními prodejci vstupenek jsou Ticketmaster a Ticketportal. Prosíme zákazníky, aby nekupovali vstupenky z neoficiálních zdrojů, za jejich pravost neručíme.
The tour celebrates The Weeknd’s 2020 album After Hours (it’s hit single “Blinding Lights” was named the new No. 1 Billboard Hot 100 song of all time, surpassing Chubby Checker’s 1960 hit “The Twist”), as well as his critically-acclaimed album Dawn FM, which was released January 2022. Kaytranada and Mike Dean will join The Weeknd on all European dates.
The official ticket sellers are Ticketmaster and Ticketportal. We ask customers not to buy tickets from unofficial sources, as we are not guaranteed for their authenticity.

TV Girl
Americká indie-popová kapela TV Girl se po necelém roce vrátí do Prahy. Na open air scéně v pražských Ledárnách Braník představí 15. srpna speciální show, v rámci které zahraje kultovní debut French Exit poprvé v plném znění s kompletní kapelou. Jejich poslední koncert ve Futuru byl dva měsíce dopředu beznadějně vyprodaný, proto radši s nákupem vstupenek příliš neváhejte.
Na první pohled je TV Girl slunečnou, retrospektivní směsicí francouzského popu 60. let a soulu jižní Kalifornie. Pod touto nablýskanou slupkou se však skrývá temné srdce, které bije ostrým vtipem a cynickým odcizením. Skupinu TV Girl, kterou tvoří Brad Petering, Jason Wyman a Wyatt Harmon, založil Petering v roce 2010, aby propojil lásku k popu dívčích skupin ve stylu Spectora se začínajícím zájmem o hip hop.
V roce 2014 TV Girl představili svou první dlouhohrající desku, kritikou oceňované album French Exit. Album zůstává věrné kouzlu TV Girl s množstvím elektronických samplů, které se prolínají lehkými a vzdušnými kytarami, vířícími varhanami a éterickými vokály. Právě s programem složeným z debutové desky budou TV Girl v létě vystupovat na festivalech a open air scénách. Nenechte si ujít jejich speciální set!

Isaiah Collier – I AM
Saxofonista Isaiah Collier, jazzový vizionář, který minulý rok s kapelou The Chosen Few představil českému publiku album inspirované hudbou Johna Coltranea, se vrací do Prahy se zcela novým projektem! I AM je hudební spojení multiinstrumentalisty, skladatele, aktivisty a pedagoga Isaiah Colliera (dechové nástroje) a Michaela Shekwoagy Odeho (bicí). Collier je nejvýznamnější postava současné scény v Chicagu, na níž se prosazuje nová generace černošských hráčů. Proslavil se na živé chicagské scéně především jako saxofonista, ať už ve svých vlastních projektech, v rámci Angel Bat Dawid's Brotherhood nebo po boku umělců jako Chance The rapper, Waddada Leo Smith III, Junius Paul a mnoha dalších.
Isaiah Collier začínal v kostelním sboru, hrál na klavír a flétnu, později díky staršímu bratrovi objevil saxofon. V Chicagu vystudoval střední uměleckou školu ChiArts, poté dva roky navštěvoval BruBeck Institute ve Stocktonu v Kalifornii. Hudbě se věnovali i oba jeho rodiče. Na podiu z něj čiší rozvaha i nadhled, je pověstný pozorností, s jakou sleduje sóla svých spoluhráčů. “Svojí vitalitou Collier připomíná mladého Milese Davise, když v 19 letech koncertoval s Charlie Parkerem,” píše Chicago Jazz Magazine.
Nové album Colliera a Odeho s názvem Beyond bylo nahráno 23. června 2021 v Chicago Recording Company. Jediným cílem tohoto alba je vzít posluchače na cestu, která je nekompromisní k čemukoliv jinému než touze napojit se na vyšší síly ve vesmíru a předat Toto poselství světu.

Trutnoff Open Air
Legendární festival, který se letos po sedmi letech vrací z moravského exilu do domovského Trutnova a uskuteční se v tradičním termínu od 17. do 20. 8., přidává další kapely. „Doplňujeme pestrobarevnou mozaiku našeho Pow-wow, které se po sedmi letech vrací pod hory. Vedle již vybubnovaných Therapy?, Laibach, Asian Dub Foundation, reggae Andrew Toshe či punkfolkových Australanů The Rumjacks obohacujeme naše setkání o známé Waltari, legendární Pražský výběr nebo o noblesu a swingovou eleganci Ondřeje Havelky s orchestrem Melody Makers. Budit nás budou thrash metaloví Boron, kteří se kvůli Trutnoffu dávají dohromady a po letech se k nám vrací,“ vybubnováváme z našich wigwamů společně s šamankou Martou.
Na festivalu, který je znám svoji specifickou atmosférou a neotřelým programem s širokým žánrovým rozpětím, se představí šedesát skupin. Pestrobarevný program ozdobí řada největších legend české populární i undergroundové scény, ale i mladých alternativních objevů a zástupců dalších hudebních proudů. Hudební přehlídka se uskuteční opět na trutnovském Bojišti, kterému festival před lety vdechnul atmosféru a probudil jeho genia loci.
Waltari
Waltari jsou jednou z kapel, která už kdysi, v devadesátých letech, měla na Trutnoffu hrát. Avšak člověk míní, Panbůh mění. Ten rok z toho sice sešlo, ale pak se objevili Faith No More. Psal se rok 1997. Nyní se tedy s „menším“ zpožděním kruh uzavírá a finští Waltari se svým stále současným a vtipným rockem namíchaným s metalem, popem, hard corem i finskými lidovkami roztančí naše ležení. Pestrá hudba Waltari tak doplní tradičně rozmanitý program našeho Pow-wow.
Waltari jsou živoucím důkazem toho, že rocková kapela se může inspirovat donekonečna a zároveň nestagnovat, což dokazuje jejich album z roku 2020 „Global Rock“. Představuje svěží a rozmanitý pohled na moderní Metal. „Rock je postoj; neuhasitelná touha zůstat hravým a bavit se životem až do samého konce! Je to svět, do kterého se Waltari narodili. Pořád mi přijde cool nalíčit se a být vyvrhel," shrnuje filosofii kapely její duchovní otec Kartsy Hatakka.
Pražský výběr
Mezi nově oznámenými jmény trutnoffského Pow-wow se objevuje i řada tuzemských kapel. Jedno z největších je bezesporu legendární Pražský výběr. „Vedle Plastic People je Pražský výběr kapelou, která na náš festival patří jak čelenka na náčelníkovu hlavu. Je s ním propojena pupeční šňůrou. Historicky i osudově. Obě kapely bolševikem zakázané stejně jako náš festival. Když se Pražský výběr objevil na českých pódiích, bylo to zjevení. Podobně jako zjevení působil i náš „Woodstock“ v době temna,“ uvádí k tomu zakladatel festivalu Geronimo.
"Když na festivalu v Moravském Písku 81 Pražský výběr vystoupil, bylo to něco do té doby u nás nevídaného. Co to je? ptali jsme se jeden druhého. Na pódiu běhal někdo v neobvyklých kostýmech a my stáli jak uhranutí. Z pódia hrála hudba do té doby v našich krajích nezvyklá a pro bolševika samozřejmě nestravitelná. Po „zásluze“ přišel zákaz na vrcholu. Nyní k nám Pražský výběr přijede ve svém původním, nejslavnějším a nejsilnějším složení i s dvěma bubeníky Klaudou a Jiřím Hrubešem. Kapela vystoupí na úvod festivalu již ve čtvrtek večer," doplňuje od plápolajících ohňů před našimi wigwamy Geronimo .
Neotřelý a stále aktuální syrový hudební projev včetně kostýmů si kapela zachovala dodnes a je její silnou stránkou. Pražský výběr je nejdiskutovanější soubor české nové vlny na počátku osmdesátých let. Sice kdysi po "zásluze" zakázán, ale o to více populárnější. Jejich první deska se známým obalem Ropotámem na invalidním vozíku je klenotem tuzemského big beatu, alternativní hudby i Jazz rocku.
Ondřej Havelka & Melody Makers připomene dobu noblesy a elegance
Je již tradicí, že vedle největších legend české hudební scény, ale i mladých alternativních objevů a zástupců nejrůznějších hudebních proudů, Trutnoff již od roku 1994 přichází s něčím, co je mimo běžná festivalová vystoupení a žánrová vymezení. Tím bude letos bezesporu na podhorských lovištích již známý Ondřej Havelka a jeho orchestr Melody Makers. Věříme, že Ondřej opět přenese do podhorského ležení pozapomenutou meziválečnou noblesu a vzpomeneme na dobu, kdy vládla elegance. Swingující orchestr Ondřeje Havelky již v minulosti pohnul základy trutnovského Bojiště a při našem návratu nesmí chybět. Melody Makers se stali paradoxně jednou z nejúspěšnějších a nejvytleskávanějších kapel našeho Pow-wow.
Nové kapely vedle Laibach ale i bluegrassu Roberta Křesťana
K již oznámeným desítkám kapel všech žánrů včetně Laibach, Therapy? či Visacího zámku a Roberta Křesťana s Druhou Trávou náš kmen oznamuje další jména. Na trutnoffské pódium se s návratem festivalu na rodná loviště vrací i alternativní a znovuobnovení Dunaj nebo frýdecko-místečtí Prouza, kteří hráli již na prvních ročnících festivalu po roce 1990. Naopak premiéru na červené půdě okusí alternativní Kolektivní halucinace či Khoiba se svým atmosférickým popem. Dalšími kapelami jsou etnorockoví brněnští Čankišou z kmene Čanki, punkoví Znouzectnost či Vision Days nebo trash metaloví Boron, kteří se postarají o vyhlášený ranní budíček. Zazní i bubny renomovaných mistrů od paliček Miloše Meiera i Pavla Fajta, ale zaburácí i Boron. Ti se kvůli našemu návratu dali znovu dohromady, aby nás mohli opět přijet po ránu svými tvrdými riffy a Kubovým kázáním probudit. A my jsme tomu rádi...
Scházet nebudou pravidelné Open Air Bohoslužby na hlavním pódiu a obvyklé debaty na společenská, umělecká i politická témata v undergroundovém stanu. Letos například s novinářem Jaroslavem Spurným, historikem Petrem Blažkem a dalšími. "Naše ležení ztiší i přednášky, meditace či bohoslužby nebo pásma mladých básníků," vybubnováváme z podhorských lovišť.
Vstupenky lze nyní stále do července zakoupit za přátelskou cenu 1800 kožek na webových stránkách festivalu www.trutnoff.cz. I tento rok tradičně platí, že při objednání 9 vstupenek je desátá zdarma.
Camp je rovněž zdarma! Festival se koná bez nadnárodních sponzorů či ministerských dotací a nadále si zachovává svobodného ducha. Děkujeme.
Wakan-Tanka!

Megadeath
Před více než 30 lety založil Dave Mustaine kapelu Megadeth a stal se průkopníkem žánru, který se stal celosvětově známým
jako thrash Metal. A od samého počátku se kapela jasně ukázala jako jedna z nejvýraznějších na scéně tvrdé muziky, která
posunula thrash na hranice hudební dravosti a instrumentální virtuozity na svých raných počinech, jako byl debut Killing Is My
Business... And Business Is Good! z roku 1985 a zásadní Peace Sells... But Who's Buying? z roku 1986.
V následujících desetiletích si Megadeth vydobyli místo jedné z nejvlivnějších a nejuznávanějších metalových kapel - nemluvě
o tom, že patří mezi nejúspěšnější. Po celém světě prodali více než 38 milionů alb, získali řadu ocenění včetně ceny GRAMMY® 2017
za "Nejlepší metalový výkon" za titulní skladbu "Dystopia", 12 nominací na GRAMMY ® a pět platinových alb za sebou. S naprostým
odhodláním a neúnavným nahráváním a koncertováním se Megadeth propracovali od headlinerů klubů až po hlavní hvězdy
arén, festivalů a stadionů a upevnili tak odkaz, který se stále rozrůstá a šíří po celém světě.
Počátky kapely se datují do roku 1984, kdy byl Dave Mustaine rozhodnut založit novou kapelu, která bude těžší a rychlejší než jeho
kolegové. Mustaine rychle dozrával ve skládání písní a rozhodl se spojit postoj a energii punku se silou a složitým riffováním metalu
spolu s přímým sociopolitickým textovým obsahem. S Davidem Ellefsonem na basu a Gar Samuelsonem na bicí nahrála kapela
své nechvalně proslulé třípísňové demo, které se rychle rozšířilo v undergroundovém okruhu obchodníků s kazetami a stalo se
undergroundovým hitem, což vedlo ke smlouvě s Combat Records. Debutové album Killing Is My Business...And Business Is Good
z roku 1985 bylo albem, které položilo základ a etablovalo Megadeth jako jednoho ze čtyř průkopníků, známých jako "Velká
čtyřka", kteří prakticky vynalezli žánr a jejichž debutové album bylo televizní stanicí VH1 označeno za "nejlepší thrashmetalové
debutové album všech dob".
Megadeth rychle podepsali smlouvu s Capitol Records a v roce 1986 vydali debut Peace Sells...But Who's Buying?, který se
stal první zlatou deskou kapely a první platinovou deskou Megadeth, kterou Pitchfork popisuje jako "všechno, co je na hardcoru
skvělé, plus dávku předváděcího umění, z něhož krvácejí prsty i menším muzikantům". Následovala platinová deska So Far,
So Good, So What! (1988), na GRAMMY® nominovaným, platinovým albem Rust In Peace (1990) a dvakrát platinovým albem
Countdown To Extinction. "She-Wolf" pochází z alba Cryptic Writings (1997), které bylo nominováno na cenu GRAMMY ® a dostalo
se do Top Ten.
V roce 2016 se Megadeth znovu představili jako legendární metalová formace vedená vizionářským zpěvákem, kytaristou
a skladatelem Davem Mustainem a vydali svůj patnáctý studiový počin Dystopia. Titulní skladba "Dystopia" získala v roce 2017
cenu GRAMMY ® za "Nejlepší metalový výkon". Album, na kterém se k Mustaineovi opět připojil stálý baskytarista
David Ellefson, bylo prvním počinem Megadeth, na kterém se podíleli nový kytarista Kiko Louriero
a bubeník Chris Adler, druhý jmenovaný zapůjčený z Lamb of God. Společně vnesli do už tak dost silného nápoje
novou úroveň hudebního jedu a instrumentální zručnosti. Od vydání alba Megadeth nepřetržitě koncertovali
po celém světě na podporu alba Dystopia, přičemž se k nim přidal Dirk Verbeuren jako bubeník Megadeth
na plný úvazek. V přestávkách mezi turné kapela skládala a nahrávala ve studiu, když koncem loňského roku plány
Megadeth dočasně odsunula na vedlejší kolej diagnóza Mustaineovy rakoviny.
Po více než třech desetiletích od vydání alba Killing Is My Business a v návaznosti na referenční metalová
mistrovská díla jako Peace Sells, Rust in Peace z roku 1990, Endgame z roku 2009 a Dystopia z roku 2016
thrashové legendy s Mustainem pevně v čele nejeví žádné známky zpomalení.

Dropkick Murphys + special guest Anti-Flag
CELTIC-PUNKOVÍ Dropkick Murphys ROZHÝBOU LEDÁRNY
Americká celtic-punková kapela Dropkick Murphys opět zavítá do České republiky. 21. srpna vystoupí pod širým nebem v Ledárnách Braník a představí fanouškům novou desku, která vyjde v první polovině května. Od poslední návštěvy české kotliny půjde vlastně už o třetí studiové album a fanoušci se tak mají na co těšit. Vstupenky za 990 Kč + poplatky pořídíte v síti GoOut od čtvrtka 4. května 10:00: https://goout.net/cs/listky/dropkic....
Bostonští patrioti Dropkick Murphys, známí pro svůj jedinečný celtic-punkový nebo chcete-li Folk-punkový projev, ani po pětadvaceti letech neztrácejí tah na bránu. Nové desky posílají ven jednu za druhou, v březnu odjeli americké St. Patrick’s day turné, chystají se do Evropy a americký prezident Joe Biden na jejich hudbu vchází na pódium během své návštěvy Irska.
Dropkick Murphys už v Česku předvedli skvělé koncerty a už když jsme je u nás viděli naposledy, bylo jasné, že do své tvorby a do svých vystoupení nechávají víc a víc proniknout folkové prvky. To dokazuje i jejich práce ve studiu. V roce 2021 kapela vydala klasickou „dropkickmurphyovskou“ desku Turn Up That Dial, která byla nacpaná pozitivní energií a po náročném covidovém roce byla přesně tím, co kapela i fanoušci potřebovali. Na dalších dvou albech, ale sáhli po něčem úplně jiném.
V roce 2022 vyšlo album s názvem This Machine Stil Kills Fascists a letos pošlou Dropkick Murphys 12. května do světa navazující album s názvem Okemah Rising. Obě desky jsou akustické a kapela na nich vrací do života skladby folkové legendy Woodyho Guthrieho.
Guthrieho texty využili Dropkick Murphys v minulosti vícekrát, mimo jiné u extrémně populární, dalo by se říct irsko-americké hymny, I’m Shipping Up to Boston. Na nejnovějších albech pak probíhala intenzivní spolupráce s Guthrieho dcerou a všichni zúčastnění věnovali maximum úsilí tomu, aby památku Woodyho Guthrieho, antifašistického a protiválečného folkového písničkáře, uctili.
Jak si kapela umí se svou akustickou tvorbou poradit naživo, uvidíte 21. srpna v Ledárnách Braník! Bude to pořádná keltská/folková/punková jízda, tak si ji nenechte ujít!
Vstupenky za 990 Kč + poplatky pořídíte na GoOut.cz od čtvrtka 4. května 10:00. Vstupenky online: https://goout.net/cs/listky/dropkic...

Soil & “Pimp” Sessions
Výbušný zvuk, originální aranžmá, unikátní styl - to vše podtrhuje pro Jazz neobvykle dynamická, strhující a vtipná show. Jejich hudba je syrová, nefalšovaně zábavná a neustále ve varu.
Soil & “Pimp” Sessions vznikli v Tokiu v roce 2001. Krátce na to se stali jednou z nejžhavějších kapel v Japonsku a oblíbenci velkých festivalů. Jejich mezinárodní průlom nastal poté, co je Gilles Peterson představil britským posluchačům ve svém pořadu “Worldwide” na BBC Radio 1. Od roku 2006 se objevují na nejvýznamnějších evropských festivalech jako je Montreux Jazz Festival, Glastonbury, North Sea Jazz Festival nebo Roskilde a svou pozici nadále posilují.
Soil & “Pimp” Sessions v Jazz Docku představí jak své aktuální Lost In Tokyo (2022), tak i největší hity své kariéry.

Styl hudby: