Lydia Lunch & Weasel Walter 20.2.2018

Lydia Lunch & Weasel Walter
Kaštan, scéna Unijazzu
20.2.2018

To by Antonín Zápotocký koukal, co se na půdě bývalého Muzea dělnického hnutí v hostinci U kaštanu odehrávalo. Newyorská básnířka a performerka Lydia Lunch si přizvala ke spolupráci Weasela Waltera, se kterým ji pojí spolupráce už od dob projektu Retrovirus.
Oba se hlásí k krátkodechému, ale intenzivnímu stylu no wave, který vznikl v New Yorku v polovině sedmdesátek jako odpověď na klasický Rock. no wave je avantgarda, pracuje s ruchy a hluky, způsobem, který naprosto bourá a staví na hlavu veškeré dosavadní hudební postupy. Na podobném půdorysu bylo vystavěno i včerejší představení. V žádném případě se ale nejednalo o nějakou konkrétní hudbu, styčná plocha je v tomto případě pouze energie a náročnost na posluchače. Walter je brilantní hudebník, který nevydává neumětelství za improvizaci a Lydiiny litanie podbarvoval velmi jemně, aby v momentech, kdy umělkyně odpočívala, rozehrál skvěle svoje bicí a zkreslené elektronické zvuky, kterými celkové vyznění doladil.
Pokud znáte literární tvorbu autorky, zřejmě vás její deklamace nepřekvapí. Je to zčásti obžaloba dnešního světa, jeho geopolitického uspořádání a celkového vývoje, druhým dílem pak rozbor vztahů, lásky, nenávisti, oddanosti a opovržení. Lydia nemusí křičet. Vystačí si s dvěma mikrofony, kdy ten druhý je naechovaný a její hlas zní jako v jeskyni. Připadáte si jako v mateřském lůně. Tlumené světlo, odrazy zvuků. Jen je to lůno natolik klaustrofobní, že se vám chce sice okamžitě ven, tam do světa, ale zároveň fascinovaně a zhypnotizovaně posloucháte.
Svůj aktuální projekt „Brutal Measures“ totiž Lydia postavila na mluveném slovu. Přestože se proslavila především projekty hudebními, kdy jí vypomohla taková hudební esa, jako členové Birthday Party s Nickem Cavem, němečtí hlukaři Einstürzende Neubaten, Michael Gira nebo Thurston Moore.
„Brutal Measures“ je přesně padnoucí název. Texty nepatří mezi ty, který si zpíváte v autě, zatímco jedete šedesátkou po okresce, je květen a kolem všechno kvete. Lydia je ve své próze kombinací Bukowského a Burroughse. Společně s Walterem vás zanechají paradoxně skleslé a exaltované zároveň. Její tvorba není klasicky krásná. Ale je očistná jako oheň. A pak že bez ohňů je Underground.

P.S.: Setlist žádný není. Jen kompozice.

Datum akce: 
20.02.2018
Styl hudby: 
Místo: