We Are Scientists

We Are Scientists
24.5.2018
Futurum Music Bar

We Are Scientists nejsou žádní benjamínci, kteří by si museli svoje ostruhy vydobýt v klubech pro deset lidí a bytových představeních. Ostatně českému publiku nejsou neznámí, do metropole se vraceli po necelém roce. Tentokrát s novinkou „Megaplex“, jejíž náplň tvořila zhruba čtvrtinu setu. Podobně, jako přelomová „With Love and Squalor“, debut „vědců“ u major labelu.
Role předskokanů se se ctí zhostila pražsko-ústecká formace Euphonix. Volba to byla stejně rozumná, jako překvapivá, protože o Euphonix nebylo téměř rok slyšet. Skupina pět let po svém založení a několika personálních změnách zřejmě zakotvila na zvuku, který jí sluší nejvíc a díky solidním instrumentálním výkonům podporuje Armina Periče za mikrofonem. Sound je stále indie, skladby chytlavé a set byl dlouhý tak akorát, aby připravil půdu pro headlinery a zároveň stačil udělat dostatečně dobrý dojem na to, aby si kapely všimli i posluchači, pro které byla doposud velkou neznámou.
Střídmá scéna, trojice čtyřicátníků, kteří vypadají na pětadvacet a průřez patnácti lety na hudební scéně. Na scénu nastoupili We Are Scientists za doprovodu skladby „Blue Moon“ od The Marcels a jakmile dozněla, navázali v rozverné náladě a sršící energií kombem skladeb „Your Light Has Changed“ a „The Great Escape“.
Jak Keith Murray (kytara, zpěv), tak Chris Cain (basová kytara, doprovodný zpěv) ovládají práci s publikem a jejich komunikativnost by jim mohly závidět hvězdy méně známé, ale poněkud více namistrované. Ačkoliv by se mohlo zdát, že některé jejich vzájemné dialogy (plzeňské pivo, pití pro děcka, pes jakožto doprovod na koncert) jsou poněkud delší a jejich americká angličtina nemusela být srozumitelná každému, nijak ve finále nebrzdily rozjetou párty. Což je eufemistické označení pro vzájemný energetický pinčes mezi kapelou a obecenstvem. Občas Vědci zahráli drobné minisety bez pauzy a musím říct, že je pokaždé skvělé vidět, že dorazili skuteční fanoušci, kteří songy znají.
Výsledkem sázky na jistotu v podobě skladeb z průlomového alba v kombinaci s novinkou („Máme tady novou desku a vy budete soudci, teď je to na vás.“ „Ty to necháš na nich? To neděláš dobře!“) byla skvělá atmosféra a pocit, že jste přišli na kámoše, kteří jen tak mimochodem zvládli prodat sto tisíc kusů jednoho alba. A takhle to má bejt.

Euphonix setlist:

Intro
Playground
Beatific
dance
Clear
December
Actors Of The Show
Keep Your Head Up
False

We Are Scientists setlist:

Your Light Has Changed
The Great Escape
Buckle
I Don't Bite
Now or Never
Chick Lit
It's A Hit
Too Late
This Scene Is Dead
In My Head
Make It Easy
One In, One Out
After Hours
No Wait At Five Leaves
Rules Don't Stop
Nobody Move, Nobody Get Hurt

Přídavek:
Dumb Luck
Nice Guys
Textbook

Interpret: 
Styl hudby: