The Jesus And Mary Chain - Damage And Joy Tour

The Jesus and Mary Chain
Lucerna Music Bar
13.10.2017

Pětadvacet let – čtvrt století čekali fanoušci skotských vazbičů na jejich koncertní návrat do stejné Prahy, ale do jiného státu. V roce 1992 hráli ještě v rozpadající se federaci se Slovenskem. Za tu dobu se stihli taky rozejít, pohádat, ale taky se dát dohromady. Staré sváry jsou, zdá se, zažehnány a suverénní výkon bratrů Reidových naznačuje, že přibývající věk urovná ledacos.
Dvacet pět let – a skoro stejné množství skladeb zahráli během večera, který byl nejen vzpomínkový, ačkoli se sluší podotknout, že skladby z novinky Damage And Joy, která dala aktuálnímu turné název, tvořily zhruba čtvrtinu setlistu. Tarantule na hlavě Williama Reida zešedivěla, ale staré hity ne. Pět z nich zaznělo na obou pražských koncertech, ačkoli „Reverence“ už nepatří k otvírákům, ale jako poslední číslo před přídavkem. „Just Like Honey“ už se taky zařadilo mezi klasiku, tentokrát v duetu s Bernadette Denning, která si s kapelou střihla i „Always sad“ z novinky.
The Jesus and Mary Chain zalovili v historii hluboko („April Skies“), aby se vrátili do současnosti (výtečná „All Things Pass“) a zase zpátky („Darklands“), aniž by utrpěla dramaturgie večera, staré a nové se prolíná s málokdy viděnou samozřejmostí, což je pochopitelně dané i tím, že se Reidové na novince nepouštějí do žádných hudebních experimentů, ale drží se svého kopyta. Možná už je ohlazené, trochu oblýskané a při práci s ním se člověk snadněji zafuní, ale pořád tam ta energie jiskří a jede bez zaváhání. Vydýchaný, upocený, vyprodaný Lucerna Music Bar si můžete připočíst jako bonus.
Jo, je tam nostalgie. Devadesátky a tak. Ale v publiku bylo mladých, kteří v té ještě byli na houbách, naštěstí dost. Znali věci, nahrané patnáct let před jejich narozením. Tancovali na ně s rozsvícenýma očima. A to je fajn pocit, tohle vidět.
Dvakrát vytleskané přídavky, „Cracking Up“, celý večer odněkud zezadu vyvolávaná „Sidewalking“ a „I Hate Rock 'n' Roll“.
Možná ho nenávidíte, chlapi. Ale tohle byl on. Díky za připomenutí a za návrat. Návraty jsou důležité.
Protože zapomenout bývá snadné.
All Things Pass.

Setlist:

Amputation
Happy When It Rains
Head On
Always Sad (s Bernadette Denning)
Black and blues
Mood Rider
April Skies
Between Planets
Snakedriver
Teenage Lust
Cherry Came Too
All Things Pass
Some Candy Talking
Halfway to Crazy
Darklands
Reverence

Přídavek:
Just Like Honey (s Bernadette Denning)
Cracking Up
In a Hole
War on Peace

Přídavek 2:
Sidewalking
I Hate Rock 'n' Roll

Styl hudby: