The Jesus And Mary Chain - Damage And Joy Tour

The Jesus and Mary Chain
13.10.2017 – Lucerna Music Bar

Po dlouhých osmnácti letech přišli letos na jaře bratři Reidové se studiovou novinkou Damage and Joy. Skotští sourozenci, kteří tvoří jádro The Jesus and Mary Chain, působí na scéně bezmála čtvrt století, během kterým stihli stát se miláčky (nejen) britského hudebního tisku, přizvat do kapely jako hráče na bicí krajana Bobby Gillespieho z Primal Scream, šíleně se rozhádat, pak se zase opatrně usmířit a mezitím jakoby jen tak mimochodem natočit několik vynikajících desek.
The Jesus and Mary Chain jsou přímo definicí pojmu „vazbící kytara“, kdy tenhle výrazový prostředek dotáhli prakticky k dokonalosti. Typickým příkladem může být „Kill Surf City“ z výběru B-stran a rarit „Barbed Wire Kisses“, na kterém se nachází i jeden z jejich nejúspěšnějších songů, „Sidewalking“, mimochodem americkým hudebním měsíčníkem Musician vyhlášený jako jeden z nejlepších singlů roku 1988. Stejným hudebním základem, melodií a stavbou se vyznačuje i skladba „Facing Up To the Facts“ z letošní novinky, dokonce do té míry, že se dá klidně mluvit o vykrádání sebe sama. Ovšem celkově zní celé album Damage And Joy velmi povědomě.
Podle reakcí na webu je přijímáno poměrně rozporuplně s tím, že vlastně nepřináší nic zásadního, tvrdosti ubylo a přibylo melodií, se kterými ovšem Reidové nikdy problém neměli, „Just Like Honey“, „Psychocandy“ nebo „April Skies“ z brilantního „Darklands“ budiž příkladem. Otázkou ovšem je, jestli nějaké novoty od hudebně vyhraněné kapely někdo očekával. Ve světových žebříčcích se album pohybuje někde v půli první stovky, ovšem v hitparádě nezávislých nahrávek v USA se dostalo do první desítky, v britské verzi dokonce na první příčku. V úvodní „Amputation“ je kapela rozpoznatelná od prvních taktů, ostatně, jde o deset let starou nahrávku, jen upravenou a s odlišným textem. Příjemným zpestřením jsou hostující dívčí vokály v podání Sky Ferreiry, Isobel Campbell nebo Lindy Fox.
Během aktuální turné Damage and Joy nabízejí The Jesus and Mary Chain z jedné čtvrtiny skladby z aktuální nahrávky, ve zbytku se obrací ke svým legendárním albům – Darklands, Automatic, Honey´s Dead či Munki.
13. října v Lucerna Music Baru můžete potkat legendy, jejichž koncerty přináší dravost, muzikálnost, energii, lyriku, zkrátka všechno, jen ne nudu.

Styl hudby: