Teho Teardo a Blixa Bargeld

Blixa Bargeld , THEO TEARDO Palác Akropolis, 18.9.2016

V době, kdy Nick Cave vydává své nové album, dorazil jeho bývalý souputník z Bad Seeds Christian Emmerich, známější pod pseudonymem Blixa Bargeld, na další koncertní zastávku v České republice. Oba pánové rozebírají temnotu z různých úhlů - zatímco Cave ze známých, tragických příčin staví na vřelém, jímavém pojetí, Bargeld sází v textech na chlad a technologické odosobnění. Novým par’tákem v další z řad jeho hudebních kolaborací je mu italský hudebník THEO TEARDO, zakládající člen dnes již rozpadlých Meathead, proslulý komponováním filmové hudby a spoluprací mj. například s Lydií Lunch.

Dvojice má za sebou dvě regulérní CD a dvanáctipalcový singl Spring, přičemž repertoár jejich pražského vystoupení byl víceméně rovnoměrně rozdělen mezi obě dlouhohrající nahrávky – debut Still Smiling i čerstvou Nerissimo.

Prostředí Paláce Akropolis je sice komorní, ale zcela nevětratelné, což v kombinaci s naprosto nabitým sálem vytvářelo dobrý základ pro mdloby z vydýchaného vzduchu. Ovšem stálí návštěvníci ví, že je to takový bonus, se kterým se počítá a nevyvede je z míry. Odměnou je takřka hmatatelný kontakt s účinkujícími a naprosto přehledná scéna. Té dominovali oba hudebníci v popředí, doplněni pro potřeby turné smyčcovým kvartetem, sólovým cellem a klarinetem.

Po textové stránce je vystoupení lingvistickým zážitkem – Bargeld střídá angličtinu, němčinu a italštinu i v rámci jedné skladby, přičemž samotná Nerissimo (italsky „nejčernější“) hlavní koncertní blok otevírá v italské a uzavírá v anglické verzi. Tenhle song je i klíčem k celému albu: „vypotřeboval jsem všechnu čerň a po temnotě nezůstala ani stopa“, deklamuje Bargeld sametovým barytonem a některé písně uvádí krátkou historkou, třeba tou o své ženě, která špatně snáší evropské zimy a tak pro ni napsal píseň o listopadu s názvem Ich bin dabei. V té ho trochu zradily efektové pedály, což ovšem publiku nijak nevadilo a v následující, nádherné Come Up and See Me o „lese antén“ vyjmenovával s jejich pomocí televizní stanice bezchybně.

Blixa se snaží pobavit, je rozený entertainer, ovšem ne takový ten z rodu Donutilů – jeho humor je suchý, vtípky hudební (kdo si vybavíte jeho part „otce“ v Caveově „Weeping song“, nebo zastoupení Kylie Minogue ve „Where the Wild Roses grow“, víte, o čem mluvím). Ten nejlepší se skrýval v přídavku pod názvem Soli su muore, téměř padesátileté skladbě, která podle názvu mnoha lidem moc neřekne, ale snad každý těch šest notoricky známých tónů někdy slyšel.

Od své první návštěvy v roce 1987 (!) s Einstürzende Neubauten se Bargeld do naší země vrací takřka pokaždé v jiné inkarnaci, s jinými spolupracovníky, klidnější, smířlivější, ale stále stejně muzikální. Ani nedělní večer v Paláci Akropolis nebyl v tomto směru výjimkou.

Setlist:

Nerissimo (Italská verze)
The Beast
Mi scusi
The Empty Boat (Caetano Veloso cover)
Animelle
What If?
Nirgendheim
Still Smiling
DHX 2
Axolotl
Ich Bin Dabei
Come Up and See Me
Give Me
Nerissimo (anglická verze)

Přídavek:

Nocturnalie
Soli Si Muore (Patrick Samson cover)
Quiet Life
Defenestrazioni