Sparks - Tahání králíků z klobouku

Sparks – Hippopotamus Tour 2017

Lucerna Music Bar, Praha

Bratři Maelové, kteří tvoří tvůrčí jádro amerických Sparks, přijeli vůbec poprvé do České republiky představit nové album Hippopotamus, které vyšlo před pouhými čtyřmi dny. Milovníkům inteligentního popu tak byl konečně splacen jeden z posledních velkých restů, které se jim doposud v podobě koncertu vyhýbaly. Jedním z jejich největších hitů je sarkastické Pulling Rabbits Out Of A Hat – Vytahování králíků z klobouku. Ten v propoceném Lucerna Music Baru nezahráli, ale ušatců vytáhli na pódium hned několik.
Předně: Sparks jsou na scéně bezmála půl století a dohromady jim je 140 let, ovšem energie mají tolik, kolik jsem měl já osobně naposledy ve dvaceti, když jsem dokázal během dvou dnů (!) tři dny tančit a ještě jít do školy a ještě na brigádu a ještě sbalit holku. Jevištní kontrast obou bratrů spočíval vždycky v rozjuchanosti mladšího Russela, kterému dělá zamračený kontrapunkt Ron, který za svými klávesami střídá ve tváři pouze dvě polohy – naštvanou a otrávenou. Ovšem jen do té doby, dokud od nástroje nevstane.
Dále: Jak mi prozradil šedesátiletý fanda z Walesu, se kterým jsem se dal při čekání u pódia do řeči, Sparks rádi dávají jako předkapelu různé freaky, podivné ansámbly a šílence a ani dnešní večer nebyl výjimkou. Mladý muž v károvaném obleku, vystupující pod pseudonynem Mister Goodnite, pojal své hudební vystoupení tak, že do podehrávaných skladeb na half-playback, sám a opuštěný na jevišti, zpíval nepříliš školeným hlasem něco-jako-kabaretní-písně v pseudomoderních aranžích o whisky a kokainu. Ptal jsem se nevěřícně svého nového britského kamaráda, na co přesně se to díváme a odpověděl mi, že na Sparks chodí už čtyřicet let a viděl jim předskakovat mnohem otřesnější soubory, které prý leckdy neměly s hudbou nic společného. A zatímco půlka LMB na zpívajícího dandyho řvala, ať už vypadne a jedna paní vedle mě si odešla stěžovat pořadatelům, druhá půlka – včetně mě – se upřímně bavila. Provedení otřesné, zábava skvělá a nažhavení na americké recesisty dokonalé!
Králík č. 3: Sparks se na evropské části turné, které odstartovalo 7. srpna v Kodani, obklopili pěti hudebníky, takže jevištní provedení je opravdu pestré a aranže bohaté. Což je skutečně nutné, jelikož kromě novinek z aktuálního alba, v čele se singly What the Hell Is It This Time a Edith Piaf (Said It Better Than Me), nabídli průřez celou svou dosavadní tvorbou, z největší míry ze 43 let starého alba Propaganda. Čerstvé Hippopotamus je velice povedené album, nabízí ochutnávky ze všech možných hudebních žánrů a Sparks jej odehráli prakticky z poloviny. Je nutné říct, že je opravdu velice hitové a jevištní provedení mu dodává mocnou energii. Jsem přesvědčený, že skladby I Wish You Were Fun a Missionary Position budou patřit kromě zmíněných singlů do zlatého fondu kapely. V druhé polovině koncert gradoval nejen v rámci akce jako takové, ale v samotných skladbách – pomalu a potichu nastupující My Baby's Taking Me Home nakonec skončila jako absolutní rockový nářez, v následující, bouřlivě aplaudované The Number One Song In Heaven vstal od svých kláves značky Yamaha, ovšem s lepenkovým nápisem RONALD na čele do té doby neustále namíchnutě se tvářící Ron, odhodil sako a předvedl čtvrtminutový marš-taneček, odměněný frenetickým potleskem. Toto byl čtvrtý králík z klobouku.
A nakonec závěr. Po posledních This Town Ain't Big Enough for Both of Us a Hospitality on Parade se na přídavek vrátili se svou verzí skladby Johnny Delusional, otevíráku společného, dva roky starého alba s Franz Ferdinand pod hlavičkou sdružení FFS. Závěrečná Amateur Hour byla rozjuchanou tečkou nesmírně pozitivního, kouzelného večera, kdy každý králík, vytažený z klobouku, ukázal, že kapele Sparks dupou opravdu pořádně a skvěle.

Setlist:

What the Hell Is It This Time?
Propaganda
At Home, At Work, At Play
Good Morning
When Do I Get to Sing "My Way"
Probably Nothing
Missionary Position
Hippopotamus
Sherlock Holmes
Dick Around
Scandinavian Design
Edith Piaf (Said It Better Than Me)
Never Turn Your Back on Mother Earth
I Wish You Were Fun
My Baby's Taking Me Home
The Number One Song in Heaven
This Town Ain't Big Enough for Both of Us
Hospitality on Parade

Přídavek:

Johnny Delusional (FFS cover)
Amateur Hour

Interpret: 
Styl hudby: