Rise Against

Rise Against
Support: From Our Hands
Fórum Karlín, 5.6.2018

Zatímco o pár kilometrů dál, na Václavském náměstí, vrcholily protivládní demonstrace, v karlínském Fóru se řešila politika taky, byť mnohem zábavnější a – troufám si říct – úspěšnější formou. Melodická směs punku a hardcore chicagských Rise Against zazněla v České republice už poosmé, což je zároveň i počet alb, který mají pánové v čele se zpěvákem Timem McIlrathem vyřezaný na lubech kytar. To poslední, s názvem Wolves, vyšlo loni a kapela mu příliš prostoru nedala, protože setlist rozložila poměrně spravedlivě napříč celou dosavadní tvorbou.
V roli předskokanů vystoupili bratislavští From Our Hands, což nejsou rozhodně žádní zelenáči, na scéně se pohybují pod tímhle jménem téměř deset let, přičemž na kontě mají tři alba. Frontman Matej Hoťka zároveň působí jako občasný kytarista v legendě devadesátkových kytarovek Hex. Tady ovšem byl se svým domovským souborem, který diváci přivítali velice vstřícně k oboustranné spokojenosti. Kluci jsou sehraní, skladby nápadité, provedení energické. Hrálo se především z posledního, čtyři roky starého alba „Individuals“, z předchůdce „Sinners“ zaujala skvěle vystavěná „Changes“. Z debutu „The Buildings Fall“ došlo jen na „Let It Burn!“, zato předělávka notoricky známé „Enjoy The Silence“ patří k těm nejzajímavějším úpravám, jaké jsem slyšel (a jako kovaný depešák jsem jich slyšel skutečně hodně). Málokdy se vidí, že by diváci byli u předkapely zklamaní, že už není čas na ještě jednu skladbu. Tentokrát ano, což je pomyslná tečka za rozhodnutím zvolit za support Rise Against právě From Our Hands.
Americká čtveřice tak měla připravenou ideální půdu pro hodinu a půl trvající průlet prakticky celou dosavadní tvorbou. Rise Against jsou naštvaní, ale ta naštvanost je konstruktivní a pozitivní. Od navztekaných vypalovaček dokážou přejít do melancholických nálad, od skutečného hardcore do poloh pop punku, stojíce rozkročeni na ramenou Green Day. Koncert začali aktuálním songem „The Violence“, následovala sedm let stará „Satellite“. Relativně střídmá scéna s jednoduchým nasvícením, bez projekcí, jen s baterií Marshallů a bicími v zádech, umožnila neodvádět pozornost od hudby samotné a ani od textů. Ty jsou rovnoprávnou složkou skladeb a především díky nim si Rise Against vysloužili pověst téměř radikální kapely, nicméně jejich postoje jsou spíš lidsky lehce zdůvodnitelné, než výjimečné. Členové se angažují v hnutí na ochranu zvířat PETA a téměř všichni zastávají zdravý životní styl – žádné drogy, alkohol. Šestou skladbou v pořadí byla „Ready To Fall“, jejíž videoklip ukazuje záběry ze sportovního lovu, rodea, průmyslového chovu, kácení pralesů a lesních požárů.
Před „Welcome To The Breakdown“ měl Tim McIlrath krátký proslov o jednotě a odsouzení ideologií, fašismu, homofobie. Ale od něj to působí mnohem přirozeněji, než od spolubojovníka na stejné straně barikády, Rogera Waterse, který svůj názor „už žádné hranice“ přenáší i na délku a intenzitu svých mluvených koncertních vložek. Při skladbě samotné se Tim vydal mezi fanoušky, což byl jeden z bezprostředních momentů, nicméně zdaleka ne tak magický, jako spontánní usednutí publika na zem při prvním, akustickém přídavku.
Ten následoval po megahitu „Savior“ z deset let starého alba „Appeal To Reason“ a zahrnoval tři skladby, zpívané pouze McIlrathem, doprovázejícím se na španělku. „Ať se dostanete do nebe dřív, než si ďábel všimne, že jste mrtví, ať máte dobrý vítr v zádech. Protože až z nás budou jen duchové a převálcuje nás šílenství, podíváme se na popel a řekneme jen – zde žili lidé“ vypráví Tim několika tisícům ztichlých lidí, sedících na podlaze haly se svítícími telefony nad hlavami a vy si to můžete vyložit jako technologickou parodii na noční hraní u táboráku, nebo jako odvěkou potřebu intimně sdílené příběhy poslouchat v kruhu blízkých. Nejblíže pravdě možná bude kombinace obojího. Každý naslouchá, jak mu doba umožňuje. Po „Hero Of War“ zazní pouze za doprovodu piana a ruchů „Voices Off Camera“ z roku 2003 a tedy jedna z nejstarších v setu, hraná živě poprvé od roku 2014.
Ve druhém přídavku se na pódium vrátila celá kapela a s ní i celý zvuk v závěrečné trojici skladeb Make It Stop (September's Children), Like the Angel a Prayer of the Refugee. V době, kdy píšu tyhle řádky, byl do čela naší vlády zvolený člověk, kterému by Rise Against ruku nejspíš nepodali. A lidi v sále tak ne. Ale zatím se o politice a zdravém nasrání z bezmoci může aspoň zpívat.
Zatím.
We've all been sorry, we've all been hurt
But how we survive is what makes us who we are.

From Our Hands setlist:
Bad To The Bone
Common Sense
Ink
Changes
MNYTLKS
The Noise
Enjoy The Silence (Depeche Mode cover)
Let It Burn
Someone Like Me
Black Eyed

Rise Against setlist:
The Violence
Satellite
Survive
I Don't Want to Be Here Anymore
House on Fire
Ready to Fall
Help Is on the Way
Welcome to the Breakdown
Give It All
Blood-red, White & Blue
Re-Education (Through Labor)
Savior
Přídavek:
People Live Here
Hero of War
Voices Off Camera: (Piano verze, poprvé živě od roku 2014)
Přídavek 2:
Make It Stop (September's Children)
Like the Angel
Prayer of the Refugee

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: