Peter Hook & The Light, 9.11.2018

Peter Hook The Light
Lucerna Music Bar
9.11.2018

Když nás s Ianem Curtisem rozdělili láska, smrt a život, zůstali tady po Joy Division pohrobci. Tanečnější New Order, jejichž sláva se sice taky dotýká hvězd, ale kult Oddílu radosti je stokrát mocnější. Temnota a tragický osudy táhnou napříč generacemi a svoje o tom ví i Peter Hook, který už několik let jezdí udržovat povědomí o obou kapelách po celým světě. A dělá to se ctí, to se mu musí nechat. Na rozdíl od svých vystoupení v kostelech a s chrámovými sbory tentokrát dorazil do Lucerna Music Baru s podstatně skromnějším spektáklem, zato s téměř tříhodinovým průřezem dosavadní tvorbou.
Koncert byl rozdělený na dvě části: první k tanci, druhá k vyvolání démonů. Set skladeb New Order nastavil tempo skrz „Round & Round“ a bylo jasné, že název turné „Substance“ nelhal. Nejen jako odkaz na výběrovku Joy Division, ale jako ten skutečný výtažek všeho zásadního. Houkaná „Temptation“, ponurá „Ceremony“, “Bizzare Love Triangle“, (nejen) pro pamětníky pořadu Rhytmick stěžejní „Blue Monday“ (jinak nejúspěšnější dvanáctipalcový maxisngl všech dob) a samozřejmě True Faith. A to jsme jen u New Order.
Po kratší přestávce na oboustranný oddech změna hudebního rázu a přelom sedmdesátek/osmdesátek. Deprese nikdy nebyly tak energický. Hooky intonuje Curtise velice věrně, že se na scéně neškube a neválí po zemi je jaksi logický. Ostatně, tyhle efekty obstaral za něj nějaký nebožák z publika. Chvíli mával Peterovi do obličeje fandovským tričkem a když mu ho Hook sebral, neváhal se přehoupnout přes zábradlí, kde už ho posbírala z pódia ochranka. To se opakovalo ještě dvakrát. Budiž, nepřišli jsme na Dádu a s trochou řádění se počítá, ale bylo vidět, že to otravuje všechny.
Když jsem si v první polovině koncertu říkal, co jsme to za národ, že nás neroztleská ani „Temptation“, tak se sluší poznamenat, že u skladeb Joy Division se probraly snad i jinak apatický servírky vzadu u pípy. Závěr v podobě „Atmosphere“ a „Love Will Tear Us Apart“ sejmul všechny, až na toho tajtrlíka, trénujícího skoky přes zábradlí. Toho definitivně sejmula ochranka a venku už jsem ho zahlédl v družné debatě s příslušníky PČR.
Takže pokud byly před koncertem nějaké obavy, jak tohle Hooky ustojí, tak byly zbytečný. Vystoupení bylo až nečekaně dobrý a ani ten striptýz do půli Těla na konci nepůsobil trapně. Docela dost shodil a je si toho vědomej.
„When routine bites hard“ se nekonalo. Tohle není facha. To je hraní pro radost. Oboustrannou.

Setlist:

New Order:

Round & Round
Vanishing Point
Ceremony
Everything's Gone Green
Temptation
Blue Monday
Confusion
Thieves Like Us
The Perfect Kiss
Subculture
Shellshock
State of the Nation
Bizarre Love Triangle
True Faith

Joy Division:

Day of the Lords
Shadowplay
Twenty Four Hours
Warsaw
Leaders of Men
Digital
Autosuggestion
Transmission
She's Lost Control
Incubation
Dead Souls
Atmosphere
Love Will Tear Us Apart

Styl hudby: