Per Gessle's Roxette, 7.10.2018

per Gessle‘ s ROXETTE
Fórum Karlín, 7.10.2018

Nevděčný úkol připadl na nedělní večer předskokanům Robin Mood a rusovlasé zpěvačce Heleně Josefsson. Ti první měli příjemnou, ale možná trochu svazující povinnost rozehřát publikum před příchodem miláčků devadesátkového popu, ta druhá nahradit vážně nemocnou Marii Fredriksson, která byla těchto miláčků hlasem. Obojí bylo trochu klišovitými, pověstnými kameny úrazů.
Těžko říct, proč zrovna švédský pop umí tak globálně zaujmout. Od legendárních ABBA, přes Ace of Base po ROXETTE, jejichž aktuální inkarnaci skladatel per Gessle do Prahy na vůbec první koncert současného turné přivezl. Diváci si od takto okleštěného souboru zřejmě moc neslibovali, což se nepříznivě promítlo do návštěvnosti. Ne snad, že by Fórum Karlín zelo prázdnotou, ale zadní třetina už byla prořídlá řádně, což ovšem nikomu z přítomných nebránilo v zábavě.
Už zmíněný projekt Robin Mood Liberečáka Jakuba Lenze byl dobrou volbou na rozehřátí. Komorní sestava kytara/basa/elektrický pady a Macbook, modrý nasvícení a jednoduchý, příjemný melodie, přičemž nejen „Gravitace“ a „Cesta na Měsíc“ mají hitový potenciál. Hudebně rozkročení někde mezi alternativnější verzí UDG a mainstreamovější verzí Dukly. Nervozita udělala svoje, občas kluci netrefili začátek, ale kdo někdy stál na pódiu, ví o tom svoje, nehledě na to, že na pódiu Fóra Karlín před ROXETTE. Dva dny předtím jsme tyhle kiksy rádi odpustili Imogen Heap a včera tomu bylo nejinak, i muzikanti jsou jenom lidi.
Pere Gessle a jeho parta začali svoje turné od podlahy a zvesela songem, který ROXETTE v podstatě vyšvihl mezi hudební elitu – „The Look“. A s výjimkou čtyř skladeb z 22 v repertoáru domovské kapely zůstal. Co si budeme povídat – jeho nejnovější album “Small Town Talk“ špatné není, ale kdo by přišel na setlist sestavený výhradně z něj? Tudíž z novinky zazněly dvě věci, další dvě z Perových dávných alb „Son of a Plumber“ a „Party Crasher“ a ten zbytek byli a nebyli ROXETTE.
Helena Josefsson se snaží, ale víte, jak teď vypadají Queen, že jo? Brian May na kytaru a za mikrofonem chlapík z talentový soutěže. Tak tohle je ten samej případ. Marie je jenom jedna a bez ní to zní trochu jako kolotočářská produkce s per Gesslem za kytarou. Ne, že by to nemělo drajv a šťávu a ty songy jsou tak nesmrtelný, že leckdy nevadí ani jiný aranžmá (který je ale třeba u „Joyride“ o dost jiný a písnička zní trochu utahaněji). Plus Helena, při vší úctě, nevyzpívá to, co Marie a u balad to často přímo rve uši („It Must Have Been Love“). Beru do úvahy, že jde o úplně první zastávku turné, navíc v nové sestavě a setlist se vycizeluje, hlasy a nástroje sladí. Lidi jim na to budou tančit a zpívat pořád. Chtěli jste hity, máte hity a čert to vem, že z devadesátek je tam jenom kytarista. Koneckonců to všechno napsal a i kdyby to hrál sám s trianglem na pěší zóně, má na to svatý právo.
Nicméně, bez té Marie, víte…It must have been love, but it’s over now.

Setlist:
The Look (ROXETTE cover)
Milk And Toast And Honey (ROXETTE cover)
The Finest Prize
Crash Boom Bang (ROXETTE cover)
Dressed For Success (ROXETTE cover)
She's Got Nothing On (But the Radio) (ROXETTE cover)
Spending My Time (ROXETTE cover)
I’m Glad You Called (ROXETTE cover)
Small Town Talk
(Intro Life is Life od Opus)I Have A Party In My Head
It Must Have Been Love (ROXETTE cover)
Opportunity Nox (ROXETTE cover)
Big L. (ROXETTE cover)
Fading Like Flower (ROXETTE cover)
Silver Blue (ROXETTE cover)
How Do You Do! (ROXETTE cover)/Dangerous (ROXETTE cover)

Přídavek:
Queen of Rain (ROXETTE cover)
Doesn't Make Sense

Přídavek 2:
Joyride (ROXETTE cover)
Listen To Your Heart (ROXETTE cover)
The Sweet Hello, the Sad Goodbye (ROXETTE cover)

Styl hudby: 
Místo: