Nouvelle Vague - Spojeni bossa novou

Spojeni bossa novou

Nouvelle Vague

Live Colours of Ostrava, 19. - 22.5. 2017

Nová vlna na tisíc způsobů. Chcete ji jako film? Chcete ji jako hudbu? Neue deutsche welle, new wave? Všechno bude. Francouzské uskupení Nouvelle Vague (nová vlna francouzsky) předělává víceméně známé hity nejčastěji do podoby bossa novy (nová vlna portugalsky).
Všechno to vlnění má jeden jediný cíl – ukázat, jak můžou aranže a změna tempa a nálady udělat z dryjáčnického popěvku roztomilou holčičí ukolébavku (Too Drunk to Fuck, původně Dead Kennedys), z řízné elektrodupárny o sexuální nadvládě kovbojský hymnus (Master and Servant, původně Depeche Mode), jak provedení skladby dokáže změnit její vyznění.
Posluchači na hru ochotně přistoupili. Ostatně, je poměrně dobrodružné nevšedním způsobem objevovat klenoty populární hudby skrze cover verze. Osobně znám nemálo lidí, kteří teprve přes Nouvelle Vague přišli ke kapelám, které by je v životě zcela jistě minuly.
Skupina zanedlouho oslaví patnáct let na scéně, kdy se mozky uskupení, Olivier Libaux and Marc Collin, poprvé setkali nad skladbou Love Will Tear Us Apart od temných legend Joy Division. Předělat tuhle smutnou, rezignovanou záležitost o vyhaslém vztahu do rytmu bossa novy byl nápad rozhodně nevšední, ale o to víc, jak se ukázalo, k nezaplacení. Autorský model byl na světě a zanedlouho také první, eponymní album, které bylo v jistém směru procházkou temnou stranou hudebního světa. Najdete tady skladby The Cure, Depeche Mode, The Clash, Killing Joke, The Sisters of Mercy, to vše v líbezném balení, dostatečně probokujícím k úvahám, zda jde o projev neúcty, nebo naopak piety k původním autorům. Přesně mezi, chtělo by se říct. Úcta bez piety.
Stejný model skupina předvedla i na druhém albu, Bande à Part z roku 2006. Pokud byste hledali odpověď na otázku, jestli se dá tančit na morbidní klasiku Bela Lugosi´s Dead od Bauhaus, dostanete nekompromisní odpověď – ano! Nijak vesele, ale dá. A dále – The Smiths, Yazoo, New Order, U2, Blondie, Visage. Pokaždé nápaditě, nejsilněji v ne natolik provařených hitech (Heaven 17 a Let Me Go).
Na svém třetím albu, nazvaném, ehm..“3“ se Nouvelle Vague dostali do pozice, kdy se stali známějšími, než leckterý ze souborů, jehož skladby přebírali. Část kritické i posluchačské obce to začala sledovat se znepokojením, část se tomu podivovala, ale v drtivé většině si posluchači jejich vynalézavé předělávky, tentokrát namátkou od Talking Heads, Police, rodáka Plastic Bertranda či Talk Talk, zkrátka užívají. Posledním albovým zářezem je I Could Be happy z loňského listopadu, kde se kromě Ramones, Briana Ena či Cocteau Twins dostává opět na The Cure (All Cats Are Grey).
Kýč se snoubí s uměním, krása s chladem, na studiových nahrávkách i živě. Letos je můžete u nás vidět v rámci Colours of Ostrava 22.7. Au revoir!

Interpret: 
Styl hudby: