Mark Knopfler, 26.6.2019

Mark Knopfler
26.6.2019, O2 Aréna

Agentura Live Nation nám v červnu vyloženě podstrojuje šlehačku na pomyslných hudebních dortech. Po Smashing Pumpkins, Bryanu Ferrym, Maroon 5, Whitesnake, Def Leppard, ZZ Top, Kiss a Phillu Collinsovi ukončil tuhle smršť Mark Knopfler, bývalý frontman Dire Straits.
Jeho šestá návštěva Prahy ho zastihla ve skvělé formě. Víc, než kdy jindy kombinuje Rock a country do poklidného stylu a rozsáhlejších skladeb, které jen místy nasadí ostřejší laťku („Money for Nothing“). Knopfler se stylizoval do role vypravěče a jeho stopovací historka byla sice zajímavá, ale přece jen trochu narušila spád večera. Ten ale s ohledem na výše uvedené souvislosti nebyl tak dramatický a překotný, aby byly Markovy proslovy příliš rušivé. Ostatně jeho styl zpěvu/vyprávění, který kromě něj proslavil ještě Chris Rea, má vlastní pojmenování Sprechstimme a je natolik specifický, že se dočkal i parodií.
Doprovodný desetičlenný band šlape až nelidsky přesně. Zvuk vyladěný k dokonalosti i vzadu pod střechou. Každý nezaměnitelný tón Knopflerovy kytary byl slyšet zcela čistě a to platí pro všechny nástroje. Nováček v sestavě, saxofonista Graeme Blevins zaslouží zvlášť velkou pozornost, jeho pojetí „Your Latest Trick“ dokáže vehnat slzy do očí, jak krásně a bezchybně ho hraje.
Z aktuální, rok staré novinky „Down The Road Wherever“, po které je turné pojmenováno, zahrál Knopfler dva kousky, „Matchstick Man“ o muzikantovi, stopujícím na Štědrý den a „My Bacon Roll“. Svých zbylých osm sólových alb (pokud nepočítáme soundtracky) zastoupil jedním kouskem s výjimkou „Sailing to Philadelphia“, kde kromě procítěné stejnojmenné skladby přidal na samý konec setu před přídavky „Speedway at Nazareth“.
Šestkrát vzpomněl na svoje kořeny s Dire Straits, z toho třikrát sáhl do cenami ověšeného, legendárného alba „Brothers In Arms“ – kromě zmíněných „Money for Nothing“ a „Your Latest Trick“ ještě na úplný závěr „So Far Away“, která jinak album otevírá. Od domovské kapely ještě zazněla nejstarší, čtyřicetiletá „Once Upon a Time in the West“ z alba „Communiqué“, v nejlepším slova smyslu sladkobolná „Romeo and Juliet“ z „Making Movies“ a „On Every Street“ ze závěrečného období kapely.
Knopfler nabízí uměřené, vycizelované hudební dobrodružství, cestu někam dolů po řece. Moc peřejí nečekejte, ale ani žádný olej. Spíš klidnou hladinu a slunečno.
Setlist:
Why Aye Man
Corned Beef City
Sailing to Philadelphia
Once Upon a Time in the West (Dire Straits song)
Romeo and Juliet (Dire Straits song)
My Bacon Roll
Matchstick Man
Done With Bonaparte
Heart Full of Holes
She's Gone
Your Latest Trick (Dire Straits song)
Postcards From Paraguay
On Every Street (Dire Straits song)
Speedway at Nazareth
Přídavek:
Money for Nothing (Dire Straits song)
Přídavek 2:
Piper to the End
So Far Away (Dire Straits song)

Interpret: 
Styl hudby: