Lenny Kravitz 2.6.2018

Lenny Kravitz
2.6.2018
O2 Aréna Praha

Hezky roztančený večer to byl. Leonard Albert Kravitz, známější jako Lenny, se do České republiky nepodíval poprvé. Po čtyřech letech od své poslední návštěvy odehrál v pražské O2 Aréně jeden z prvních koncertů evropské části „Raise Vibration Tour“ na podporu stejnojmenné desky, která vyjde 7. září.
Předskakování mu obstarala formace MF Robots, což není ve skutečnosti příliš dráždivá zkratka. Znamená prostě Music For Robots. Eponymní debut je venku skoro na den měsíc a za tímhle funky projektem stojí Jan Kincaid, bývalý člen veleúspěšných Brand New Heavies. Zůstal groovy feeling, vysloveně letní atmosféra a vřelé přijetí publikem. Zpěvačka Dawn Joseph, s vynikajícím rozsahem a bohatými zkušenostmi díky vokální spolupráci s takovými esy, jako je Kylie Minogue nebo ROD STEWART, tvoří s Kincaidem rozjeté kombo, které si zaslouží vlastní vystoupení. To se odehraje v Lucerna Music Baru 17. října a tuhle komorní, ale o to více rozjetou párty můžu jedině doporučit. MF Robots si získali během večera zcela jistě stovky nových fanoušků.
Lenny Kravitz si oproti tomu užíval klid a pohodu a do svého domácího studia se moc nehrnul. Až do doby, kdy ho loni uprostřed noci probudila melodická linka, kterou si běžel poznamenat a ze které se vyklubala první skladba nového alba, „Low“. Dredatý Američan, kombinující Rock, balady, funk, soul, blues, pop a vlastně všechno kromě ambientu a dechovky kromě ní odehrál z připravovaného alba „Raise Vibration“ ještě dva songy. Pilotní singl „It‘s Enough“ a úvodní skladbu vystoupení, „We Can Get It All Together“. Všechny naznačují příklon k tradičnější Kravitzově tvorbě, bez elektronických experimentů. Třetí skladbu, „American Woman“, takto předělávku kanadských „The Guess Who“, Lenny propojil s hymnickou „Get Up, Stand Up“ Boba Marleyho.
Po výše zmíněné „Low“ následoval set klasický hitů - „It Ain‘t Over ´till It‘s Over“, „Believe“ a „I Belong To You“. Kravitz neváhá sejít dolů mezi publikum, podepisovat se, pořizovat selfie a pak se zase vyhoupnout zpátky na pódium. K naprosté dokonalosti a k všeobecnému nadšení to dotáhl při čtvrthodinové verzi „Let Love Rule“ ze stejnojmenného, téměř třicet let starého debutu. Zatímco nechal publikum zpívat čtyřtónový refrén, prošel celou arénou až dozadu, nahoru mezi sedící, užaslé diváky, pořídil si s nimi fotky a zase se vrátil pózovat za mikrofon ke kytaře. Tohle bylo silný, jednoduchý gesto – vím, že jste všichni moji fanoušci, i Mařenka v sektoru 412, řada 36 a nemám strach jít mezi vás. Nechť všemu vládne láska – jak jinak to už dát najevo, to poselství téhle písničky?
Návrat nohama zpátky na zem obstarala (na Kravitze!) nepříliš výrazná „Dig It“, která nicméně nasměrovala koncert ke konci základní části vypalovačkami „Fly Away“ a „Again“.
Po krátkém, povinném doprošování přidal Lenny vlastnoručně na piano odehranou, komorní „I‘ll Be Waiting“ a nakonec nářez všech nářezů, kulervoucí „Are You Gonna Go My Way?“ - co taky jiného?
Když jsem odcházel, dal jsem si tři závazky:
- Naučit se na kytaru pořádně
- Zhubnout, abych byl i po padesátce sexy...jako někdo (jistej Američan například)
- V září si pořídit Kravitzovu desku „Raise Vibration“
Že vyjde minimálně jedna věc z těch tří, jsem si jistej už teď.

Lenny Kravitz setlist:

We Can Get It All Together
Bring It On
American Woman (The Guess Who cover) + variace na Get Up, Stand Up od Boba Marleyho
Low
It Ain't Over 'Til It's Over
Believe
I Belong to You
Where Are We Runnin'?
The Chamber
Can't Get You Off My Mind
It's Enough
Let Love Rule
Dig In
Fly Away
Again

Přídavek:
I'll Be Waiting
Are You Gonna Go My Way

Interpret: 
Styl hudby: