Keane, 2.2.2020

Tom Chaplin, zpěvák britských Keane, prošel od dob začátků kapely vizuální proměnou k lepšímu. Ze zakulaceného vařbuchty se stal hektický proutek, který s pusou k uchu od ucha utáhnul celý večer v podstatě jen svým hlasem. Nezmínit absenci kytary a tvorbu postavenou na klávesách je redaktorská nutnost a klišé, které jsou tímto splněny a teď podrobněji k samotnému koncertu.
Logicky byl postavený na dvou deskách – novince „Cause and Effect“ a prvotině „Hopes and Fears“ s průlomovou „Everybody's Changing“, která zazněla jako pátá a dočkala se nadšených ovací. Pěti skladbami byla zastoupená i dvojka „Under the Iron Sea“, zatímco třetí řadovka „Perfect Symmetry“ stála kapele jen za skladbu „Spiralling“ a čtyřka „Night Train“ nebyla zastoupena vůbec.
Dá se tak ale říct, že kromě průřezu posledním albem přinesl koncert best of – přehlídku našlápnutých a tanečních věcí, které obecenstvo důvěrně znalo, a řetěz z kola spadl jen při naštěstí řídkých momentech, kdy se Keane rozhodli dát k dobru nějakou tu pomalou, hymnickou skladbu. Které jim ale bohužel nejdou. Jakmile BPM klesne pod šedesát, dostaví se nuda. Ovšem nuda s průzračným zvukem a i v těch nejutahanějších pasážích působí Tom Chaplin uličnicky a nehraje si na příliš vysoké umění, ostatně by mu to nikdo nežral. Jeho veselá nálada a rozjívenost byly trochu v kontrastu s tím, jak složité období za sebou skupina má. Nová nahrávka přišla po sedmileté odmlce, vyplněné únavou, vzájemně pošramocenými vztahy a nulovou motivací k tvorbě. V současnosti to ale vypadá, že je všechno zlé zažehnáno a kapela chytla druhý dech. Po osmi letech si ji tak mohla podruhé vychutnat i Praha.
Praha ovšem neleží v Československu, což publiku Chaplin opakovaně sugeroval, těžko říct, jestli pod dojmy z čerstvého brexitu. Potěšeně ovšem kvitoval zpěv téměř vyprodané haly, protože „Španělé a Francouzi zpívali taky dobře, ale vy jste nejlepší!“
A to zase byl fakt. Atmosféra v třítisícové hale byla úžasná, uvolněná, hravá, veselá, prostě pozitivní jak Igor Chaun na tripu. Oproti nezaplněné Lucerně před osmi lety lepší místo a zřejmě i čas. S výše uvedenou výjimkou nudných cajdáků nemůžu o tomhle večeru říct žádné další špatné slovo. Možná trochu moc cukrové polevy, ale čert vem diabetes. Každý koncert zvukovody řezat nemusí.

Setlist:
You're Not Home
Day Will Come
Silenced by the Night
Chase the Night Away
Everybody's Changing
Is It Any Wonder?
Strange Room
Disconnected
Bend and Break
She Has No Time
The Way I Feel
Spiralling
A Bad Dream
Try Again
Nothing in My Way
Love Too Much
You Are Young
This Is the Last Time
Bedshaped
Somewhere Only We Know
Přídavek:
Phases
Crystal Ball
Sovereign Light Café

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: