Elton John, 7.5.2019

Elton John
O2 Aréna, 7.5.2019
Od roku 2010 se k nám sir Elton John vrací každé tři roky a pokaždé do O2 Arény. Včerejší koncert byl výjimečný pro nádech rozloučení, které, jak ujišťuje, je skutečně definitivní. A pokud už loučení, tak ve velkém stylu a bez fňukání. Pro pražské publikum si připravil hned 25 songů, víc, než je v rámci turné obvyklé. Téměř tři hodiny spektakulární zábavy, která ale nedosáhla hranice kýče, nebo trapnosti, která by u jiného umělce mohla zaskočit.
Protože Elton John, to je cukrkandl, hořkosladká poleva na dortu, jehož korpus tvoří blues, rock´n´roll a psychedelie šedesátek, okořeněné věkem a zkušenostmi. Naživo dá náboj i skladbám, které ve studiové podobě hýří až neúnosným patosem („Candle In the Wind“, „Believe“). A všechno je to o hlase a entuziasmu, který do něj dokáže vložit a dát písním takovou podobu, aby přirozeně splynuly do bloku, ve kterém je těžké vypíchnout nějaký zvlášť povedený moment, protože jsou zkrátka skvělé všechny.
Relativně střídmá světelná show, s o to větším důrazem na zadní projekce, se soustředila pochopitelně především na Mistra a jeho klavír, který občas plul jevištěm zleva doprava a zpátky, zatímco mu za zády čarovala kapela. Dlouholetí spolupracovníci Nigel Olsson za bicími, kytarista Davey Johnstone a naprosto fenomenální perkusionista Ray Cooper, v černých brýlích ne nepodobný Karlu Velebnému, se kterým Elton odehrál rapsodii „Indian Sunset“. Sestavu na turné doplňují Matt Bissonette na basovou kytaru, klávesista Kim Bullard a a další perkusionista a doprovodný zpěvák John Mahon.
Ve skladbách se sir Elton ponořil do hluboké minulosti, zazněl vůbec první singl „Border Song“ z druhého alba, pojmenovaného lakonicky „Elton John“. To vyšlo ve Spojených státech jako debut, protože předchozí, skuteční prvotina „Empty Sky“ v byla v USA vydána až v roce 1975 s jiným obalem. Je to tak, od první nahrávky Eltona Johna uplynulo už padesát let. Rekapitulovalo se v i již zmíněných zadních projekcích. Při „I´m Still Standing“ se na plátno promítala koláž z Eltonova života, významných mezníků jeho kariéry, připomínky účinkování v Simpsonech, v South Parku a neuvěřitelné role v druhém díle Kingsmanů. Elton má smysl pro humor a sebeparodii, na druhou stranu umí zvážnět a připomenout, že byl kdysi na drogách závislý alkoholik, který se dokázal vzchopit a založit nadaci na podporu výzkumu léčby HIV. Ano, dokáže do stejného proslovu vměstnat i patetické řeči o lásce jako léku na všechny trable světa a při následující „Believe“ spustit záběry na děti z rozvojových zemí, ale jednak už Chumbawamba zpívala o tom, že fotky hladovějících dětí prodávají desky a za druhé, pokud někdo skutečně dosáhne svým slovem a charismatem něčeho, co má sílu změnit aspoň kousek světa k lepšímu, je jeho právo se tím pochlubit, to dá rozum.
„Candle In the Wind“ je legendou sama o sobě, píseň věnovaná Marilyn Monroe a později princezně Dianě tady byla v původním podání, které je civilnější a rozhodně upřímnější. Následující předěl s umělou bouřkou, deštěm a výpravně pojatou „Funeral For a Friend/Love Lies Bleeding“ uvedl finální hitovou rovinku s takovými esy, jako „Don´t Let the Sun Go Down On Me“, „The Bitch Is Back“ a „Crocodile Rock“ s prostorem pro zpěv publika, kde jsme se nicméně zase moc nepředvedli. Češi zkrátka na nějaké odvazové, veselé chorály moc nejsou.
Po krátké pauze přídavek a jedna z nejkrásnějších balad „Your Song“ a finální „Goodbye Yellow Brick Road“, v jejímž závěru sir Elton odjel malou zdviží do zákulisí a jeho obraz se promítl na opěvované cestě ze žlutých cihel.
Pokud to skutečně mělo být nekompromisní rozloučení, povedlo se velice. Skvělá hlasová forma, vynikající instrumentace, exkluzivní setlist a vyvážená směs komerce a umění. Vlastně Umění. Leoši, TAKHLE to má vypadat.

Setlist:
Bennie and the Jets
All the Girls Love Alice
I Guess That's Why They Call It the blues
Border Song
Tiny Dancer
Philadelphia Freedom
Indian Sunset
Rocket Man (I Think It's Going to Be a Long, Long Time)
Take Me to the Pilot
Sorry Seems to Be the Hardest Word
Someone Saved My Life Tonight
Levon
Candle in the Wind
Funeral for a Friend/Love Lies Bleeding
Burn Down the Mission
Daniel
Believe
Sad Songs (Say So Much)
Don't Let the Sun Go Down on Me
The Bitch Is Back
I'm Still Standing
Crocodile Rock
Saturday Night's Alright for Fighting
Přídavek:
Your Song
Goodbye Yellow Brick Road

Interpret: 
Styl hudby: