Colours of Ostrava 2018

Colours of Ostrava
18. - 21.7.2018

Když se v jedné větě řekne „léto“ a „hudba“, logickým vyústěním bývá následující debata o letních festivalech. Ten s názvem Colours of Ostrava se letos bude konat už po sedmnácté, z toho po sedmé v areálu Dolních Vítkovic. Jedinečná industriální architektura v kombinaci s mnoha jednotlivými scénami nabídne i v roce 2018 vše, co tento festival právem řadí mezi deset nejlepších v Evropě.
Samotná hudební dramaturgie je velmi pestrá a multižánrová, kromě mainstreamových umělců nabízí i dostatek zážitků pro příznivce alternativních hudebních směrů.
Skloubit obě tyto zdánlivě nesourodé vlastnosti dohromady umí první z letošních headlinerů, projekt N.E.R.D. (No-one Ever Really Dies,) za nímž stojí především americký zpěvák, skladatel a producent Pharrell Williams. Novinkové album, pojmenované podle významu zkratky jména kapely, vyšlo v prosinci loňského roku a je nabité význačnými hosty v čele s Rihannou a Edem Sheeranem. Hudební stránka je směsicí alternativního hip-hopu, rocku, funku a R&B.
Britská zpěvačka Jessie J přijíždí představit novinku ještě čerstvější, s rovněž zkratkovitým názvem „R.O.S.E.“ Album vyšlo koncem května a skládá se ze čtyř částí: R(ealisations) – Poznání, O(bsessions) – Posedlosti, S(ex) a E(mpowerment) – Upevnění pozice. Každá část se skládá ze čtyř písní a Jessie J sama přiznává, že se jí následník čtyři roky starého alba „Sweet Talker“ netvořil snadno. Výsledek je ovšem velmi přesvědčivý a dokládá, že pozici, kterou si autorka během kariéry vytvořila, si umí v duchu závěrečné části alba upevnit.
Grace Jones je múza. Černý diamant, proměnlivá a neuchopitelná. Byla fenoménem už v dobách, kdy mladší návštěvníci festivalu ještě ani nekoukali na svět z kočárku. I oni ale možná budou znát uhrančivou skladbu „Slave To the Rhythm“ z roku 1985. Jamajsko-americká zpěvačka a skladatelka letos v květnu oslavila neuvěřitelné, kulaté výročí (ano, je tam sedmička!), na projevu, dravosti a energii jí to ovšem nic neubírá.
Pokud se z Jamajky přesuneme do severní Evropy, můžeme v Norsku narazit na místního DJ-e, skladatele a producenta, který vystupuje pod uměleckým jménem Kygo. Kromě hudebních úspěchů, kam se dají vedle vlastní tvorby zařadit i remixy (například pro Eda Sheerana) se mu musí přiznat i jedno historické prvenství – stal se prvním tvůrcem house music, který se účastnil závěrečné ceremonie olympijských her, konkrétně těch v Rio de Janeiru v roce 2016. Na úspěšný debut „Cloud Nine“ ze stejného roku navázal o rok později následníkem „Kids In Love“, po kterém je pojmenováno i současné turné. Kromě skladeb z obou alb na něm Kygo hraje i předělávky, mimo jiné například od Marvina Gaye, U2 nebo Eurythmics.
Pokud se vám dostalo do rukou (a hlavně uší) druhé album britské indie-popové formace „London Grammar“ s názvem „Truth Is A Beautiful Thing“, možná jste si při začátku první skladby „Rooting For You“ taky řekli, jestli se někde v čase a prostoru nezhmotnila legendární Nico, ale frontmanka Hannah Reid má přece jen mnohem rozsáhlejší hlasový rejstřík. A neváhá ho použít. A na každém tónu je napsáno vaše jméno. Skladba „WaSTING My Young Years“ z pět let starého debutu má na YouTube už téměř čtyřicet miliónů zhlédnutí a kapela se svou líbivou, melodramatickou, nostalgickou tvorbou dokáže očividně trefit do ducha doby. A dobrého vkusu.
Mladá Britka Joscelyn Eve Stokerová, známější pod jménem Joss Stone, držitelůka cen Brit Award a Grammy, přijede s baterií sedmi doposud vydaných alb v zádech. To poslední, s názvem „Water For Your soul“, vyšlo v roce 2015, dosáhlo na první místo britského nezávislého žebříčku a vřele bylo přijato i v USA. Kromě svého vynikajícího hlasu na pomezí mezzosopránu a kontraaltu je pověstná i svým vystupováním naboso.
Norská zpěvačka a skladatelka Aurora Aksnes, známá pod verzálkami psaným pseudonymem Aurora, dosáhla úspěchu už ve dvaceti letech albem „All My Demons Greeting Me As a Friend“. První texty začala psát jako devítiletá a po uvedení svých nahrávek na hudebních blozích natočila první EP „Running With the Wolves“ u firmy Decca. Po mezinárodním úspěchu dlouhohrajícího debutu začala vystupovat na hudebních festivalech a získanou popularitu vytěžila jako předskokanka „Of Monsters and Men“. Kromě vlastních skladeb se proslavila i svéráznými covery Davida Bowieho („Life On Mars“), Oasis („Half the World Away“) a Massive Attack („Teardrop“).
V současnosti pracuje na následníkovi „All My Demons…“ Nahrávka by měla vyjít na podzim 2018.
S novým, letošním albem „Staying at Tamara's“ dorazí britský hudebník a skladatel George Ezra, který se proslavil především megahitem „Budapest“, jehož uhoukanému refrénu nešlo v roce 2014 uniknout a který Ezrovi vynesl nominaci na nejlepší skladbu roku v rámci cen BBC Music Awards. Muzikant, který má za sebou mimo jiné i předskakování Robertu Plantovi a který jako své vzory uvádí Boba Dylana A Woodyho Guthrieho připraví pro posluchače průřez celou svou dosavadní tvorbou.
Rodák z bývalé východní části Berlína Paul Kalkbrenner má na kontě má svůj přelomový hit samozřejmě taky. Ten jeho, pojmenovaný „Sky And Sun“ dosáhl s počtem 200 000 prodaných kopií platinového statusu především v Německu a Belgii. Pochází se sountracku k filmu „Berlin Calling“, v němž Paul rovněž účinkoval jako herec.
Ani příznivci alternativnějších žánrů nezůstanou v letošním ročníku Colours of Ostrava o nic ochuzeni. Bývalá frontmanka Gossip, Beth Ditto, uvede sólové album „Fake Sugar“, ale jistě zavzpomíná i na bývalou domovskou kapelu, islandští GusGus roztančí klasickými tracky, Cigarettes After Sex navodí zklidněnou pohodu zakouřeného baru ve tři ráno, v hodině mezi psem a vlkem.
A mnoho dalších umělců, stálic i trendy nováčků, od vzývaných zázraků Algiers po slavného syna slavného otce Ziggyho Marleyho. Kromě zahraničních hvězd představí svůj nový projekt i svébytný Kafka Band, duchovní dítě zpěváka Jaromíra Švejdík a spisovatele Jaroslava Rudiše.
A kromě toho všeho diskusní Melting Point, multižánrové scény, stánky, suvenýry, jídlo, pití.
Léto budiž pochváleno. A muzika taky.

Styl hudby: