Avishai Cohen 21.12.2017

Avishai Cohen
Forum Karlín
21.12.2017

Izraelský skladatelský fenomén a brilantní kontrabasista Avishai Cohen nebyl v Praze poprvé, ale určitě ještě před sebou u nás neměl tak velké auditorium. Sám v průběhu večera přiznal, že je z jedné čtvrtiny Čech a proto se sem rád vrací, protože dědeček z tatínkovy strany odsud pocházel (a tatínka by dodnes zajímalo, kam ze dne na den zmizel).
Úvod celého představení obstaral Dan Bárta v doprovodu tria Roberta Balzara a byla to naprosto skvělá volba. Bárta lehkonoze proplouvá od žánru k žánru, aby všechno přetavil do najazzlého odéru, počínaje úvodní předělávkou Garyho Numana (!) Slow Car to China. Bárta s lety dospěl do naprostého mistrovství, dělá si s hlasem, co se mu zlíbí a ještě se u toho stíhá tvářit jako znuděný úředník berňáku na přepadové kontrole. Za zády má naprostou jistotu – zkušené muzikanty, sám Robert Balzar kromě členství v Illustratosphere hraje v J.A.R. a sólovém projektu. Produkci nezastavila ani nemilá zdravotní komplikace jednoho z diváků, doufejme, že je dotyčný v pořádku a daří se mu dobře i díky rychlé zdravotní pomoci.
V devět hodin nastoupila hlavní hvězda večera, společně v triu s Omri Morem na klavír a bubeníkem Noamem Davidem, o kterém se Avishai vyjádřil jako o bubeníkovi s nejlepším feelingem, se kterým měl možnost hrát. Hrát je v tomto případě víc, než kdy jindy v přímé souvislosti se slovem „hravost“. Už během první skladby „One for Mark“ dělal Cohen opičky a natrénované „jako“ přehmaty, v průběhu večera si na kontrabas lehal, bubnoval na něj dlaní za stálého drcení strun, pozvedal hmatník jako rocker kytaru a vůbec dělal všechno možné pro to, aby nebyl za akademického jazzmana, kterým vskutku není. Pokud jste měli možnost slyšet letošní album „1970“, dáte mi za pravdu. Z něj zazněly dvě skladby - Vamanos Pa’l Monte a spirituál Motherless Child, což je skladba, kterou do svého repertoáru zařadil i Martin L. Gore z Depeche Mode na svém prvním sólovém albu COUNTERFEIT.
Stejně, jako Dan Bárta, i Avishai Cohen se vyvíjí. Míchá v kádi ingredience jazzu a popu pečlivě, přesně a s vkusem. I proto se aplaudovalo zaslouženě. Krásná hudba do krásné doby, ať už jí budeme říkat advent, nebo chanuka. Tahle hudba nezná hranice.

Playlist:

1. One for Mark
2. Elli
3. Dreaming
4. A Child is Born
5. Sica
6. Ballad for an Unborn
7. Seven Seas
8. Alfonsina y el Mar
9. Il Roco
10. Vamanos Pa’l Monte
11. Remembering
12. Motherless Child

Interpret: 
Styl hudby: 
Místo: