Metronome Festival 21.-.22.6.2019

Datum akce: 
21. 6. 201922. 6. 2019
Styl hudby: 

Už za 48 hodin se uprostřed hlavního města, v příjemné lokalitě Výstaviště otevřou už počtvrté brány festivalu Metronome, který si vybudoval pověst atraktivním line upem. Během své existence uvedl na svých pódiích takové hvězdy, jakými jsou Iggy Pop, STING, Kasabian, David Byrne nebo John Cale. Vše doplněno o domácí jména velikosti Tata Bojs či Davida Kollera.
Ani letošní ročník není v tomto ohledu výjimkou. Posluchači se mohou těšit na Liama Gallaghera, který si slávu a hudební ostruhy vydobyl v britpopových Oasis, jejichž skladby dostávají v jeho aktuálních koncertních setech velký prostor, prokládané skladbami ze sólového alba „As You Were“. A možná dojde i na nějakou novinku z připravované desky „Why Me? Why Not“, které by se měli fanoušci dočkat v září.
To angličtí věrozvěsti downtempa a trip hopu si pod jménem Morcheeba nesou svou líně roztančenou letní náladu ve skladbách z Británii platinou ověnčeného alba „Big Calm“. Ať už stála za mikrofonem Skye Edwards nebo Daisy Martei, jsou skladby Morcheeby náladovky, notoricky známé široké posluchačské veřejnosti po pár tónech. Libozvučný mix akustických nástrojů a elektroniky zní jako dokonalý soundtrack k prvnímu letnímu dni.
Ani Morcheeba, ani žádná jiná elektronická kapela by zřejmě nebyla tím, čím je, bez otců zakladatelů – německých Kraftwerk. Se svou spektakulární 3D podívanou nabídnou kromě skvělé, desetiletími prověřené hudby zážitek, jakých dnešní performance příliš nenabízí. Projekce, které diváky přenesou přímo doprostřed hudebního proudu s hity Robots, Radioactivity, Autobahn, Trans-Europe Express v čele. Intimní setkání s legendou v ultramoderním hávu.
Skotští Primal Scream vydali před měsícem rekapitulační dvojalbum, shrnující jejich pestrou kariéru. Od roztančené a psychedelické Screamadeliky, hodnocené v různých hudebních žebříčcích jako jedno z nejlepších alb všech dob, přes rollingstoneovské „Give Out, But Don´t Give Up“, noiseové „Vanishing Point“ a „XTRMNTR“ po vyzrálé a pohodové skladby posledního desetiletí. Nostalgie bez sentimentu.
Tuzemský Pražský výběr netřeba sáhodlouze představovat. Po personálních peripetiích, trucprojektech a řečech o ukončení činnosti se znovu představí tak, jak je mají fanoušci rádi a jak jim to sluší nejvíc už od poloviny osmdesátek, kdy pánové Kocáb, Pavlíček, Čok a Kryšpín nahráli stěžejní album „Straka v hrsti“. Pánové se neztratili ani jako předskokani The Rolling Stones a doplňují každoroční legendární české jméno v rámci festivalu o cenný zářez.
Headlinerům budou zdárně sekundovat brítští Jungle, jejich krajanka Anna Calvi, Danny Howard, slovenští The Ills a Katarzia, češké nezávislé legendy Ohm Square a Khoiba, s DJ setem se předství němečtí Digitalism.
Celkem více, než šest desítek umělců uvede letošní návštěvníky festivalu Metronome do prvních letních dnů. V kombinaci s dobrou muzikou doporučuje deset psychoterapeutů z deseti.